Nježnost i vedrina naslikanih pejzaža

Vesna Jakovina-Matošević na otvorenju svoje izložbe
Vesna Jakovina-Matošević na otvorenju svoje izložbe

Izložba slika i nakita pulske slikarice Vesne Jakovina-Matošević otvorena je u petak u vodnjanskoj galeriji El Magazein. Izložbu je otvorila povjesničarka umjetnosti Kristina Tamara Franić i vlasnik galerije Germano Fioranti, koji su pozdravili mnoštvo okupljenih.

Četrnaest umjetničkih radova, ulja na platnu, prikazuje pejzaže u nježnim paletama mediteranske plave, ljubičaste i zelene, a ovoga se puta autorica uspješno okušala i u slikanju likova, čime je napravila odmak od apstrahiranja forme.

Predstavila je i nakit od umjetnih smola, a u prstenju, privjescima i broševima nalazi se cvijeće i pijesak.

- Vesnino bih slikarstvo nazvala slikarstvom viđenoga, koje na fantastičan način priča o prirodi. Kompozicija podsjeća na flamansko slikarstvo, a njenim slikama dominira svjetlost i vedrina, kazala je Kristina Tamara Franić te dodala da Vesna i njene slike nalikuju jedna drugoj u svojoj živahnosti, nježnosti i ženstvenosti.

U letku koji prati izložbu akademski je umjetnik Martin Bizjak napisao da se njezine slike uvijek drže istog načela te imaju jedinstveno, čvrsto ishodište u slikarskom svjetonazoru koji iskonski pripada slici.

- Autorica napreduje suzdržano i pažljivo, jer se njen slikarski prostor širi i obogaćuje, a njena je slikarska tehnika diskretno impregnirana u slikarski proces. Ono što je dominantno važno izvorni je duh impresionizma kao slikarsko polazište, kao stav, kao dubinska vrijednost. Ljubav prema čistoj i prozračnoj materiji odvela ju je i u vode izrade nakita od umjetnih smola, u kojima će cvijeće i sitni pijesak ostati zauvijek okupani u zrakama svjetla, piše u letku izložbe.

Okupljenima je na podršci i dolasku zahvalila i sama autorica. Pohvalila se da je istog datuma, 23. kolovoza, prije devetnaest godina održala svoju prvu samostalnu izložbu te je tom prilikom odjenula i istu haljinu.

Izložba će biti otvorena do 6. rujna. (piše i snimila A. PERCAN)


Podijeli: Facebook Twiter