Nježna destrukcija

S labinske izložbe Roberta Fišera
S labinske izložbe Roberta Fišera

U Gradskoj galeriji Labin otvorena je samostalna izložba mladog osječkog autora, Roberta Fišera, pod nazivom "Nježna destrukcija".

Nakon uvodnih riječi voditeljice galerije Glorie Sellan, koja se obratila prisutnima te ukratko predstavila autora, o izloženim djelima Roberta Fišera i konceptu same izložbe publici je govorio Igor Loinjak, povjesničar umjetnosti. Loinjak, koji je i autor predgovora u katalogu izložbe, istaknuo je da Fišer u svojim radovima propituje koje su mogućnosti slikarstva u današnjem vremenu istodobno naglašavajući kako je slikarstvo kao medij uvijek iznova u prilici umjetniku ponuditi dovoljno prostora za istraživanje.

Nastajanje u nestajanju

Loinjak naglašava da ulaskom u odjeljak izložbenog prostora u kojem su predstavljena Fišerova djela i dolaskom pred "Nastajanje u nestajanju", koje nam se prema logici kretanja nužno nameće kao prvo, ostajemo krajnje iznenađeni.

- Umjetnik ovaj rad namjerno stavlja tik uz prolaz jer ostruganu boju rasipa ispred platna kojemu je pripadala raspoređujući je u format identičan formatu samog platna. Stojeći ispred velikog slikarskog platna postajemo njegovim sastavnim dijelom budući da podplate naše obuće preuzimaju na sebe dio prašine nastale struganjem boje kojom je platno bilo oslikano (time nastoji implicitno sugerirati kako su se na platnu prije početka destrukcije prizora nalazili otisci umjetnikovih stopa). Ovakvim postupkom promatrač postaje dio slike koju gleda, ona postaje dio njega te se upravo zahvaljujući promatraču širi galerijskim prostorom i odlazi izvan njega.

Robert Fišer rođen je u Osijeku 1976. godine. Diplomirao je 2012. na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Aktivno izlaže od 2008. godine, te je dosad ostvario više samostalnih i skupnih izložbi. Za svoj rad više je puta nagrađivan. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Osijeku i jedan od osnivača POPUP projekta, umjetničke organizacije utemeljene na ideji alternativne izlagačke platforme. Bavi se slikarstvom i multimedijom. Živi, radi i djeluje u Osijeku.

Labinska premijera

Izložba "Nježna destrukcija" prvo je predstavljanje Roberta Fišera u Gradskoj galeriji Labin, te prvo predstavljanje labinskoj publici uopće. Izložba je realizirana uz potporu i suradnju Pučkog otvorenog učilišta Labin, Grada Labina, Istarske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a može se pogledati do 22. listopada. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter