Njemica Marie na praksi u vrsarskim Tićima

Rad s djecom, unatoč jezičnoj barijeri, predstavlja obostrani užitak
Rad s djecom, unatoč jezičnoj barijeri, predstavlja obostrani užitak

Svake godine iz njemačkog Instituta za društvena zanimanja Institut fur soziale berufe u gradu Ravensburgu u blizini Bodenskog jezera više od stotinu studenata i studentica, budućih odgojitelja i odgojiteljica, uputi se na praksu diljem Europe, ne bi li lakše komunicirali s djecom i odraslima iz drugih zemalja te stekli nova iskustva u pedagoškom radu.

Uz Austriju, Bugarsku, Francusku, Veliku Britaniju, Italiju, Španjolsku, Tursku, Poljsku i Švedsku, ove je godine prvi put među njihovim odredištima i Hrvatska, točnije Vrsar i tamošnji dječji vrtić Tići, koji je ugostio jednu od budućih odgojiteljica.

Mlada, 21-godišnja Marie Weinert u Vrsar je stigla sredinom veljače na tromjesečni boravak. Pripreme su počele već lani u rujnu, kada je u svom gradu krenula na tečaj hrvatskog jezika, ne bi li lakše komunicirala s djecom i odraslima te se uključila u sve aktivnosti Tića, s kojima boravi svakodnevno.

Ideja za ovakvu vrstu prakse razvila se budući da u Njemačkoj odgojiteljice često u predškolskim grupama imaju djecu imigranata, kojima treba više vremena i razumijevanja da se snađu u novoj sredini. Ovo je za buduće odgojitelje prilika da steknu više iskustva u radu s djecom iz drugih sredina i zemalja te na svojoj koži osjete kako je biti stranac u nekoj zemlji i prilagođavati se novom okruženju.

- Kad sam došla u Vrsar nisam razumjela ništa; mislila sam da je moje učenje hrvatskog bilo uzaludno, pogotovo zato što ovdje mnogi pričaju dijalektom. Ali, evo, nakon dva mjeseca mogu reći da razumijem puno toga i mogu komunicirati. Ljudi s kojima komuniciram, kada vide da mi hrvatski nije materinji, počnu pričati sporije i na književnom jeziku. S djecom je jako zanimljivo, ako nešto ne razumijem objašnjavamo si mimikom ili kada mi oni nešto žele objasniti, na primjer što je to papir, uzmu moju ruku i dovedu me do te stvari, nastavlja Marie. (piše V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter