Njemačko društvo i gospodarstvo imat će korist od izbjeglica

Angela Merkel (dpa)
Angela Merkel (dpa)

Njemačko društvo i gospodarstvo imat će koristi od priljeva stotina tisuća izbjeglica, rekla je u četvrtak njemačka kancelarka Angela Merkel, ponovivši svoju optimističnu mantru - "mi to možemo".

U novogodišnjem obraćanju naciji, Merkel kaže da će integracija migranata, većinom muslimana koji su pobjegli pred sukobima na Bliskome istoku, Njemačku stajati  "vremena, snage i novca", no da je zemlja dovoljno snažna da se s tim nosi. 

"Uvjerena sam da će nam, ukoliko se na ispravan način već danas latimo ove teške zadaće koju je pred nas postavio priljev migranata i njihova integracija, to sutra otvoriti nove mogućnosti", stoji u tekstu govora njemačke kancelarke koju je vlada dobila prije njezina nastupa.

"Činjenica je da živimo u zahtjevnim vremenima, ali istina je i da mi ovo možemo podnijeti jer je Njemačka snažna država."

Nekoliko je puta odbila pritiske onih koji žele da se njemačke granice zatvore, poručivši Nijemcima - "wir schaffen das" ili "mi to možemo".

Njemačka je ove godine prihvatila više od milijun migranata, daleko više od bilo koje europske zemlje. Jedna je od prvih europskih čelnica koje su im poželjele dobrodošlicu, istaknuvši da je zadaća Njemačke pružiti utočište ljudima koji bježe pred progonima i sukobima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter