Njemacki žohari u pulskom zatvoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Zatvorenike grizu žohari", tim je rijecima Uprava pulskog zatvora u pregled zgrade pozvala djelatnike Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo u kolovozu ove godine. I to ne prvi put. Ustvrdujuci da žohari ne grizu ljude te da bi se moglo raditi o kucnim stjenicama, cija je veca pojavnost zabilježena u Istri u protekle dvije godine, u Zavodu su ipak potvrdili da u zatvoru ima velikih legla žohara, i to Blatelle germanice, tzv. njemackog žohara. No, ostali su pri tvrdnji da žohari ne grizu ljude.

Od upravitelja zatvora Tihomira Marovica doznajemo da neugodni i nepoželjni kukci nisu novost, no njihova je brojnost i sveprisutnost zahtijevala konkretniju akciju. Po njemu, borba sa žoharima traje vec nekoliko godina. Djelatnici Zavoda obavili su dezinsekciju na problematicnim mjestima zatvorskih odjela više puta. U veljaci je to obavljeno dvaput u razmaku od šest dana, u lipnju takoder, i to u zapadnom i istocnom krilu te u kuhinji, ali buduci da se broj žohara nije smanjio na prihvatljiv minimum, to je u dva navrata i na istim mjestima ponovljeno u kolovozu.

Uprava zatvora je po preporuci Zavoda iz kolovoza ove godine prije akcije suzbijanja žohara zamijenila trule drvene štokove vrata na cetvrtom i petom odjelu te u kuhinji i prostoru gdje se dijeli hrana poskidala svu lamperiju da bi uništila legla tih teško istrebljivih insekata. U rujnu su uklonjeni truli štokovi u zapadnom krilu, a u kuhinji je zamijenjena daska pod sudoperom. Sve pukotine i meduprostori na plocicama u kuhinji, kupaonicama i u drugim prostorijama popunjene su silikonom i drugim materijalima, a naloženo je da se u spavaonicama uklone zaštitne lajsne i da se nakon licenja vrate na zid, a svi otvori popune silikonom.

Na šuplje cijevi svih kreveta u zatvorenickim sobama stavljeni su poklopci, a zatvorenicima je naloženo da ociste sobe nakon svake konzumacije hrane. Ujedno, upuceni su da hranu drže u plasticnim posudama s poklopcima te da u zatvorskoj kantini kupuju samo onoliko namirnica koliko im je potrebno do iduce kupnje.

Na sve to, doznajemo od Marovica, zatvor je utrošio 11 tisuca kuna vlastitih sredstava, ali žohari se još ne predaju, iako su u studenom ponovno obavljene mjere dezinsekcije, i to dvaput u kuhinji i jednom u istocnom krilu zatvora. Sve dosad poduzete mjere nisu polucile uspjeh, no za srijedu je predvidena ponovna dezinsekcija cetvrtog i petog zatvorskog odjela, kao i plinsko istjerivanje, odnosno uništavanje insekata u raznim aparatima i uredajima u koje su se zavukli.

- Dok se budu tretirale sobe, zatvorenici ce biti vani, nastojat cemo iz soba izbaciti što više stvari, kao i odjecu zatvorenika, koja ce biti poslana na pranje da se žohari ne bi opet negdje zavukli i napravili nova legla, veli nam Marovic i dodaje da se nada da ce sve poduzete mjere ipak uroditi plodom.


Podijeli: Facebook Twiter