Njemački SPD u potrazi za novim identitetom


Nakon lošeg rezultata na nedjeljnim parlamentarnim izborima i samovoljnog odlaska u oporbu Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) želi novi početak, a mnogi u tom smionom potezu vide jedinu šansu za opstanak najveće europske socijaldemokratske stranke.

"Nakon ovog rezultata SPD odlazi u oporbu i više ne stoji na raspolaganju kao manji partner u velikoj koaliciji", rekao je nekoliko minuta nakon objavljivanja izbornih prognoza predsjednik socijaldemokratskog zastupničkog kluba Thomas Oppermann.

Osvojenih 20,5 posto najgori je poslijeratni rezultat za najstariju njemačku političku stranku i stranku koja je na vrhuncu svoje popularnosti krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća brojala preko milijun aktivnih članova i s pravom se nazivala narodnom strankom.

No ta vremena su odavno prošla. Danas SPD gubi ne samo na istoku zemlje, gdje se taj trend nazire već nekoliko izbora, nego čak i u tradicionalnim "crvenim" utvrdama poput Rurske oblasti.

Sadašnji predsjednik stranke Martin Schulz je preuzeo odgovornost za ovakav katastrofalan rezultat, no njegovu ostavku ne traži nitko. Jer svi su u stranci svjesni da bivši predsjednik Europskog parlamenta nije kriv za stanje u kojem se nalazi stranka nekadašnjih utjecajnih političara Helmuta Schmidta i Willyja Brandta.

Ulogu zaštitnika 'malog čovjeka' SPD prepustio drugima

Martin Schulz je u veljači ove godine postavljen na čelo socijaldemokrata preuzimajući istodobno dvije nezahvalne dužnosti - predsjednika stranke i kancelarskog kandidata na izborima. U ožujku je na krilima euforije, sa 100 posto glasova na stranačkom kongresu, potvrđen na mjestu predsjednika.

Euforija zvana Martin Schulz odvela je je SPD u ispitivanjima javnog mnijenja u neslućene visine: u jednom trenutku stranka je u ispitivanjima čak i prestigla svog većeg koalicijskog partnera u vlasti, Uniju CDU/CSU Angele Merkel.

No tada je nastupilo otrežnjenje. Rez u ovom procesu predstavljali su izbori u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, tradicionalnom uporištu socijaldemokracije. SPD je u svibnju izgubio ove izbore i bio prisiljen na odlazak u oporbu. Nakon toga je uslijedio strmoglavi pad koji nije uspjela zaustaviti niti emotivna i dobrim sadržajima ispunjena kampanja na čelu s Martinom Schulzom.

No, kako primjećuje Deutsche Wele, građani Njemačke očito više ne vide razloga zašto birati ovakav SPD. Sve tradicionalne socijaldemokratske teme su preuzele druge stranke: Angela Merkel je uvela minimalnu satnicu, Zeleni i Ljevica građanima stranog porijekla nude bolje programe, a sad im je i desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) otela i radnike i tzv. "malog čovjeka".

"Mali čovjek" SPD-u ne može zaboraviti socijaldemokrata Gerharda Schrödera i njegovu Agendu 2010, reformski paket koji je Njemačku ponovno učinio privlačnom za ulagače, ali je zato stvorio novu vojsku neprivilegiranih, kojima su potrebna i po dva radna mjesta da bi spojili kraj s krajem.

Činjenica da je jedan socijaldemokratski kancelar dobro zaštićenog njemačkog radnika lišio mnogih povlastica se ne zaboravlja. Angela Merkel se i tu pokazala kao lukavi strateg koji je zasluge za gospodarsku stabilnost Njemačke uspio pripisati sebi. I tu poruku usaditi u glave birača: Merkel i demokršćani = gospodarska stabilnost.

Stranka traži novi početak, 1000 novih članova nakon izbora

AfD doduše ne nudi rješenja za strahove tog malog čovjeka ali zato pogađa ton vremena i huška protiv izbjeglica. Ispitivanja su pokazala da je upravo na istoku zemlje AfD ostvario velik uspjeh i pretekao SPD ne stoga jer bi građani bivšeg DDR-a bili veći ksenofobi nego ostatak Njemačke, nego zato jer im je duboko usađen strah da bi im ti novi koji dolaze mogli uzeti ono malo što imaju.

Slično je raspoloženje vladalo među SPD biračima početkom 90-ih, kada se na sastancima lokalnih ogranaka SPD-a u Rurskoj oblasti gunđalo protiv "istočnjaka" koje se "zasipa novcem".

U komentaru javnog servisa ZDF trenutni proces unutar SPD-a se opisuje kao načelo "uništi i sagradi novo". I zato zapravo ne iznenađuje odlučnost kojom su već u izbornoj večeri predstavnici SPD-a u javnim istupima rušili sve mostove iza sebe. Schulz je u jednom trenutku svojoj koalicijskoj partnerici Angeli Merkel iznova predbacio da svojim izbjegavanjem važnih tema i društvenih rasprava šteti demokraciji.

SPD je očito svjestan da ponovnim ulaskom u veliku koaliciju može samo izgubiti. I zato se radije odlučio na častan uzmak. Svoj odlazak u oporbu, u sjeni šoka uzrokovanog uspjehom desnih populista, Martin Schulz je opravdao i novom ulogom - zaštite demokracije u Bundestagu.

Borbeni nastup i neprikosnovena želja za novim početkom SPD-u je dala novi uzlet: od Schulzovog nastupa nakon izbora u nedjelju navečer pa do ponedjeljka člansku knjižicu je zatražilo preko 1000 novih, uglavnom mlađih Nijemaca, objavila je stranka.

Održivi uzlet za posrnuli SPD ili samo euforija nalik onoj s početka godine kada je Schulz preuzeo socijaldemokratsko kormilo? To će se vidjeti već sredinom listopada kada su na redu sljedeći izbori, oni za parlament Donje Saske. I novi test za posrnulog 'mesiju' Schulza. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter