Njemački SPD strahuje od koalicije s Merkel

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemački socijaldemokrati (SPD), poraženi na nedavnim parlamentarnim izborima, teško će dobiti potporu za veliku koaliciji s konzervativcima kancelarke Angele Merkel od članova stranke koji strahuju da bi stranka pala u još veću sjenu popularne predsjednice njemačke vlade.

SPD je doživio drugi najteži poraz od Drugog svjetskog rata na izborima u nedjelju koji su potvrdili dominaciju Merkel na političkoj sceni. Stranački čelnici sastat će se pod vodstvom Sigmara Gabriela u petak kako bi odlučili što dalje.

Dogovor će biti odlučujući test za SPD i Gabriela. Ulazak u veliku koaliciju s Merkel neki vide kao ponudu kojom najstarija njemačka politička stranka može samo izgubiti.

"SPD je ostvario iznimno slab rezultat i puno ljudi u stranci želi da radije bude u oporbi", rekao je Thomas Jaeger, politički analitičar sa sveučilišta u Koelnu. "Strahuju da će stranka u velikoj koaliciji izgubiti identitet", dodao je. Predsjednika SPD-a, koji je već pod pritiskom zbog izbornog poraza, okrivljuju i za izbor krivog kandidata za kancelara te za krivi poliitički fokus u kampanji, povećanje poreza.

Gotovo dvije trećine Nijemaca želi da se SPD priključi širokoj koalicijskoj vladi kancelarke Merkel. No, brojni članovi stranke ne žele da SPD bude manje vrijedan partner u savezu s ženom poznatom kao "crna udovica" njemačke politike. 

Dobri poznavatelji prilika u SPD-u kažu da se Gabriel potajno nada velikoj koaliciji, jer bi postao vicekancelar ili ministar vanjskih poslova, financija ili rada, čime bi zadovoljio svoj ego. No, velik broj članova stranke ne želi imati ništa s velikom koalicijom i nepovjerljivi su prema Gabrielu. Traže da oni koji plačaju članarinu, njih 470.000, glasaju o pristupanju koaliciji, što je prilično složen i neizvjestan proces.

Brojni socijaldemokrati boje se da bi njihova stranka mogla pasti ispod 20 posto do izbora 2017., što bi bio gubitak polovice birača u odnosu na 40,9 posto koliko su osvojili posljednjom velikom pobjedom 1998. pod vodstvom Gerharda Schroedera. Također strahuju da bi radikalna Lijeva stranka, koja bi bila najjača oporbena stranka u parlamentu, "ukrala" lijeve birače SPD-a. Ukupno 200 saveznih i regionalnih čelnika SPD-a sastat će se u petak popodne kako bi razmotrili sve opcije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter