Njemački restauratori spašavaju Tutankamonovu masku

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Njemački restauratori već danima mukotrpno uklanjaju drvenim štapićima smolu s mjesta na kojem su Egipćani prilijepili otpalu bradu s jednog od najpoznatijih izložaka kairskog muzeja - drevne Tutankamonove posmrtne maske. 

Nedavno je trenutak nepažnje zaposlenika kairskog muzeja rezultirao nezamislivim događajem - oštećenjem jednog od simbola bogate egipatske povijesti. Dok su podizali 10 kilograma tešku posmrtnu masku kako bi ju stavili u vitrinu nakon što su promijenili žarulju elegantna dugačka brada udarila je u stranu vitrine i otpala.

U Muzeju su ju prilijepili no počela se klimati i u pomoć su pozvani njemački stručnjaci.  

Spajanje bi se trebalo dovršiti do početka 2016. no stručnjaci još raspravljaju hoće li to učiniti magnetom, posebnim ljepilom ili mehaničkim spojem.

U međuvremenu nezgoda je pružila jedinstvenu priliku da se prouči sastav i struktura posmrtne maske. Analiza će možda pomoći rasvjetljavanju misterija je li ona izvorno bila napravljena za žensku osobu, a ne za Tutankamona.

Nitko ne zna ni čime je brada ispunjena i njemački stručnjaci uskoro će biti prvi koji će moći zaviriti njezinu unutrašnjost.

"Moram priznati da je to bio izniman trenutak u mojoj karijeri kad sam ga vidio na stolu pred sobom", kaže restaurator Christian Eckmann iz Mainza.

Maska je otkrivena 1922. u Dolini kraljeva u Luxoru. (Hina/dpa)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter