Njemacki RWE nece investirati u Plomin 3

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neocekivana vijest stigla je iz Essena, sa skupštine dionicara energetskog diva RWE-a: njemacki partner odustaje od sudjelovanja u izgradnji treceg bloka termoelektrane Plomin.

Iznenadenje je veliko jer je politika, i regionalna i lokalna, ocekivala da ce RWE, koji je s HEP-om suvlasnik drugog bloka Plomina, investirati i u treci dio elektrane. Neobicno je što je tu informaciju donio "zeleni" Toni Vidan, ekološki aktivist, koji je sudjelovao na tom skupu i postavio pitanje upravi RWE-a.

Kako je došlo do sudjelovanja u godišnjoj skupštini dionicara njemackog energetskog diva?

- U Njemackoj je uobicajeno da na takve velike skupove, gdje se uz male okupe i institucionalni dionicari, dodu i organizacije koje zastupaju vrijednosti što su njima važne i tamo govore. Mali, "kriticni" dionicari daju svoje pravo istupa na tim skupovima organizacijama za zaštitu okoliša ili ljudska prava, pa su tako njemacke ekološke udruge udružene u mrežu koja sustavno prati skupštine velikih kompanija.



Mi smo stupili u kontakt s partnerskom udrugom u Njemackoj, Urgewaldom, a njima se ucinilo opravdanim ustupiti pravo na svoje pitanje upravi RWE-a nama. Svaki dionicar kada dode na red ima pravo postaviti pitanje upravi, koja u roku od pola sata do sat prikupi informacije od svojih strucnih službi, te na njega odgovori.

Postavili ste pitanje hoce li u izgradnji treceg bloka TE Plomin sudjelovati RWE, koji je suvlasnik drugog bloka Plomina. Kakav odgovor ste dobili?

- Jasan. Naglasili su da RWE ne namjerava investirati niti u plinsku, niti u ugljenu termoelektranu na lokaciji Plomin. Kod nas politicari, a ni ostali, još ne shvacaju da dolazi do korjenite promjene u energetskoj politici Europe i svijeta. Narocito u Njemackoj, koja je predvodnica u toj novoj politici.

Mi smo zbog toga zatražili da nam se navedu i precizni razlozi zbog kojih RWE nece investirati u Plomin 3, ili Plomin C, ali nisu naveli poseban razlog. No, u elaboraciji su rekli da ne planiraju niti jednu novu termoelektranu na ugljen ni u jednoj istocnoeuropskoj zemlji. Dodali su da nece investirati niti u jednu elektranu koja se nece isplatiti.

Izgleda da je Plomin 3 na ugljen otpisan kao nerentabilan?

- Sve više velikih investitora smatra da je investicija u bilo koju termoelektranu na ugljen riskantna, s obzirom na buduca ogranicenja emisija ugljicnog dioksida. Tehnologija za pohranu emisija ugljicnog dioksida pokazuje se preskupom tako da se u takve elektrane sve manje ulaže. Tržište Europe pokazuje da je manje od pet posto novih elektrana na ugljen, što pokazuje da su u silaznom trendu. (Razgovarao Dubravko GRAKALIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter