Njemački RWE neće graditi hidroelektrane na Drini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka tvrtka RWE Innogy, koja je na temelju ugovora s vladom Republike Srpske trebala graditi sustav hidroelektrana na Drini, odustala je od tog projekta jer su studije njenih stručnjaka pokazale da bi bila isplativa gradnja tek jedne od četiri planirane elektrane, prenose u četvrtak banjolučke "Nezavisne novine".

RWE Innogy jedna je od vodećih njemačkih tvrtki specijaliziranih za ulaganja u izvore obnovljive energije i njihovu eksploataciju, a na Drini su trebali graditi energetska postrojenja vrijedna 460 milijuna eura. Koncesijski ugovor kojega su potpisali s vladom RS i koji je formalno raskinut 15. svibnja predviđao je izgradnju četiri hidroelektrane, ukupne snage 260 megavata, koje bi godišnje proizvodile 760 gigavat-sati električne energije. Projekt je trebao biti realiziran kroz zajedničku tvrtku RWE i "Elektroprivrede RS" pri čemu bi Nijemci imali vlasnički udjel od 60 posto.

Nakon temeljitih analiza u RWE-u su zaključili da je isplativa tek gradnja hidroelektrane "Buk bijela", dok elektrane "Sutjeska", "Foča" i "Paunci" ne bi bile isplative. Stoga su vladi RS predložili da izgrade samo jednu elektranu i da za nju plaćaju koncesijsku naknadu od jedan posto na ostvareni promet, što vlasti u Banjoj Luci nisu prihvatile. Vlada RS je, u pokušaju što veće eksploatacije vodenog potencijala, u cijelosti izmijenila prijeratni projekt gradnje hidroelektrane "Buk bijela". Projektu se naknadno usprotivila Crna Gora želeći očuvati kanjon rijeke Tare pa je nakon toga projekt izmijenjen, a kao kompenzacija su "ubačene" još tri elektrane.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević izjavio je kako vlada RS neće odustati od projekta unatoč odluci njemačkog partnera te će tražiti novog ili će pak sama pokušati izgraditi planirane hidroelektrane. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter