Njemacki predsjednik Wulff dao ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemacki predsjednik Christian Wulff je u petak dao ostavku nakon što je državno odvjetništvo iz Hannovera od parlamenta zatražilo ukidanje imuniteta predsjedniku kako bi se protiv njega mogla otvoriti istraga za zloupotrebu ovlasti i protupravno stjecanje imovinske koristi u vrijeme dok je bio predsjednik vlade Donje Saske.

"Razvoj dogadaja proteklih nekoliko dana i tjedana pokazali su da je povjerenje njemackog naroda u mene a kroz to i moja ucinkovitost teško narušeni", rekao je Wulff. "Zbog tog razloga za mene više nije moguce obnašati dužnosti predsjednika u domovini i inozemstvu, kako se to traži", kazao je Wulff u kratkom priopcenju.

Wulff je to najavio u izvanrednom obracanju javnosti, a kancelarka Angela Merkel otkazala je planirani put u Italiju i najavila u svom obracanju javnosti pola sata kasnije da ce pokušati postici konsenzus svih stranaka u njemackom parlamentu kako bi sljedeci kandidat za njemackog predsjednika bio jedinstven.

Njemacki mediji javljaju da je njemacka oporba u petak ujutro zatražila od Wulffa da se povuce, nakon što je državno odvjetništvo iz Hannovera zatražilo ukidanje imuniteta predsjedniku. "Odluka državnog odvjetništva u Hannoveru donesena je samostalno", navodi se u zahtjevu odvjetništva za ukidanje imuniteta Wulffu i istice da "nije bilo uputa nadležnih službi".

Wulff se našao usred korupcijskog skandala nakon što su u javnost procurile informacije o spornom kreditu, automobilima, skupocjenim a neplacenim putovanjima, kao i "bogatim prijateljima" koji su placali Wulffove racune, kako su izvijestili njemacki mediji. Kredit u iznosu od pol milijuna eura Wulff je tajno uzeo po privilegiranim uvjetima od supruge jednog utjecajnog poslovnog covjeka, u vrijeme dok je bio na celu vlade Donje Saske u Hannoveru.

Demokršcanska šefica njemacke vlade Angela Merkel drugi put u svom mandatu ostaje bez predsjednika države, što se u njemackoj povijesti još nije dogodilo.

Njemacki mediji ocjenjuju da su moguci kandidati za novog predsjednika vanstranacki aktivist za ljudska prava iz bivše istocne Njemacke Joachim Gauck, ministar obrane Thomas de Maisiere, ministrica rada Ursula von der Leyden kao i ministar financija Wolfgang Schaeuble, iako napominju da bi njegov eventualni odlazak iz vlade usred krize eurozone bio možda pretežak udarac vladajucoj koaliciji.

Njemacki mediji objavljuju medutim i najnovije ankete medu stanovništvom, po kojima je kancelarka Merkel popularnija no ikada, a Njemacka se medu stanovništvom percipira kao jedina europska zemlja koja uspješno vodi bitku s krizom eura. (Hina, GI)


Podijeli: Facebook Twiter