Njemački predsjednik u posjetu Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemački predsjednik Joachim Gauck, koji je na poziv hrvatskog predsjednika Ive Josipovića danas došao u službeni dvodnevni  posjet Hrvatskoj, izjavio da je Hrvatska puno učinila na ispunjenju svojih obveza prema članstvu u EU, ali da valja obaviti još neke zadatke.

"Što se tiče postupka ratifikacije, očekujem da će naši zastupnici u parlamentu to učiniti s velikom ozbiljnošću", rekao je Gauck nakon razgovora sa svojim domaćinom, predsjednikom Josipovićem.

U izaslanstvu njemačkog predsjednika nalaze se i parlamentarni zastupnici Guenter Kirchbaum i Horst Meierhofer. Kirchbaum, predsjednik Europskog odbora Bundestaga, nedavno se izjasnio protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ocijenivši da "u ovom trenutku Hrvatska nije spremna za ulazak u EU", te da Zagreb ne može 100 posto računati sa sadašnjim datumom ulaska.

Novinare je zanimalo postoji li politička obveza Njemačke da podrži Hrvatsku, a Gauck je odgovorio da on to "tako osjeća".

"Ne mogu govoriti za vladu, ali ja to tako osjećam. Mi smo uvijek pratili Hrvatsku i tome nije kraj", rekao je Gauck. Dodao je da se Njemačka mora pitati je li Hrvatska uistinu dovoljno učinila, ali da se tu "ne radi o protuhrvatskom stavu, već oprezu djelujemo li dobro po pitanju proširenja".

Njemačke novinare je zanimalo pitanje raspuštanja komisije koja se bavi komunističkim zločinima, upitavši Josipovića je li to pravi put. Hrvatski predsjednik je rekao da se Hrvatska bavi suočavanjem s prošlošću, kako s Drugim svjetskim ratom, komunističkim zločinima tijekom "nekoliko desetljeća nedomekratske vladavine" tako i zločinima iz najnovije prošlosti. (Hina)

Leko i Milanović primili njemačkog predsjednika

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je predsjednika Savezne Republike Njemačke Joachima Gaucka koji je naglasio da je u Hrvatsku došao poručiti da Njemačka i dalje čvrsto podržava ulazak Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine, priopćio je Ured predsjednika Sabora.

Odnosi Hrvatske i Njemačke nisu samo prijateljski, oni su i vrlo bogati i sadržajni, istaknuo je Leko i zahvalio Njemačkoj na cjelokupnoj pruženoj pomoći, posebice u razminiranju, što je ocijenio važnim sigurnosnim i gospodarskim pitanjem. Izrazio je zadovoljstvo dinamikom susreta s političkim predstavnicima njemačkih tijela kako na saveznoj tako i na pokrajinskoj razini.

Njemački predsjednik pojasnio je da se hrvatsko pristupanje Europskoj uniji događa u vrijeme kada zbog krize unutar Europske unije zemlje eurozone "malo pažljivije" gledaju na proces proširenja, te je ponovno naglasio kako Njemačka i dalje podržava Hrvatsku na putu prema EU.

I predsjednik Vlade Zoran Milanović primio je u petak u Banskim dvorima u službeni posjet Joachima Gaucka, priopćeno je iz vlade. Sugovornici su na radnom ručku raspravili trenutnu gospodarsku situaciju u Europi i svijetu, kao i nastavak provedbe reformi povezanih s procesom hrvatskog pristupanja Europskoj uniji.  

Razgovaralo se i o potencijalima daljnjeg jačanja suradnje dviju zemalja, posebice u području gospodarstva. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter