Njemacki parlament odobrio fiskalni pakt

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemacki parlament odobrio je u petak navecer europski fiskalni pakt i Europski stabilizacijski mehanizam (ESM), stalni fond Europske unije za pomoc državama clanicama eurozone u krizi.

Kancelarka Angela Merkel morala je osigurati vecinu od dvije trecine zastupnickih glasova potrebnih za prihvacanje dvaju tekstova koji su izglasani u Bundestagu, donjem domu te u Bundesratu, gornjem domu koji zastupa savezne pokrajine.

Merkel je morala pregovarati kako bi osigurala potporu dviju od tri oporbenih stranaka, SPD (socijaldemokrati) te Zelenih. Takoder je ucinila ustupke saveznim pokrajinama kako bi osigurala dvije trecine glasova u Bundesratu, koji ih predstavlja i koji je glasovao nakon Bundestaga, nocu na subotu.

Sami zakoni, fiskalni pakt i ESM nece biti dovoljni da potpuno zaokruže gospodarsku i monetarnu uniju, priznala je Merkel u Bundestagu prije glasanja, no rekla je da su oni važan korak koji pokazuje svijetu da se borimo za euro".

U obracanju parlamentu kancelarka je zastupnike izvijestila o rezultatima maratonskog summita celnika EU koji je završio u petak u Bruxellesu i gdje je ona popustila u odredenim tockama. Branila je rezultat pregovora kao dobru i razumnu odluku.

Celnici 17 zemalja eurozone dogovorili su u petak da se do kraja 2012. uspostavi mehanizam koji ce omoguciti da se pod odredenim uvjetima banke izravno dokapitaliziraju iz stalnog kriznog fonda EU-a, što je velik napredak jer eventualno spašavanje banaka nece opterecivati nacionalne proracune.

Fiskalni pakt i ESM treba još potpisati predsjednik Joachim Gauck cime ce završiti postupak njemacke ratifikacije. No Gauck je upozorio da ce tekstove potpisati tek kada ustavni sud prouci prigovor koji je stavila stranka Die Linke.
Bundestag ce biti vjerojatno pozvan glasoviti iducih tjedana o pomoci Španjolskoj i Cipru.


Podijeli: Facebook Twiter