Njemački model: Obnova zgrada štedi energiju

U njemačkom Bottrupu nastaje energetski učinkovita četvrt
U njemačkom Bottrupu nastaje energetski učinkovita četvrt

Grad Bottrop u Ruhrskoj oblasti, u njemačkoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji primjer je razvoja energetske učinkovitosti građevina, a projekt je proteklog tjedna u tom gradu prezentiran novinarima iz više europskih zemalja.        

Energetska obnova provodi se, u suradnji s Rockwoolom, proizvođačem izolacijskog materijala, uz potpunu adaptaciju stana ili kuće za koje KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau), njemačka banka za obnovu, daje kredite do 50 tisuća eura s kamatom od jedan posto te bespovratne poticaje do 15 tisuća eura pa vlasnik objekta za obnovu može dobiti do 75 tisuća eura.

Ova "energetska revolucija", kako je zovu u Njemačkoj, ima velik potencijal budući da, kako navode u KfW-u, potrošnja u stambenim jedinicama iznosi 40 posto od ukupne potrošnje energije. U Njemačkoj pak ima oko 24 milijuna stambenih jedinica kojima je potrebna adaptacija zbog energetske uštede. Lani je stoga KfW odobrio kredite i poticaje u ukupnom iznosu višem od 6,5 milijardi eura za energetski učinkovitu obnovu i gradnju oko 280 tisuća domova koji su potaknuli investicije vrijedne ukupno 18,4 milijarde eura. Investicije su pak najviše pridonijele razvoju lokalnih obrta te je lani na taj način stvoreno ili očuvano oko 250 tisuća radnih mjesta. Prema istraživanjima, za svaki uložen euro u energetski učinkovitu obnovu, javne vlasti prihoduju četiri do pet eura.    

Jedan od primjera uspješne energetski učinkovite obnove privatne kuće je dvokatnica vlasnice Eve Aurich, koju smo posjetili u njenom domu. Kuća građena 1958. godine površine je 269 četvornih metara i u njoj je renoviran sustav grijanja, montirani su novi prozori i vrata te postavljena izolacija. Kako je rekla, budući da prva sezona grijanja nakon adaptacije još nije završila, očekuje da će na grijanju uštedjeti nešto više od 13 tisuća kilovatsati, što je oko 1,8 tisuća eura godišnje ili 43 posto.

Investicija je bila vrijedna ukupno 45 tisuća eura te su u KfW-u podigli kredit od 30 tisuća kuna s kamatom od jedan posto i počekom od godinu dana, a dobili su i 15 tisuća eura poticaja. Budući da već štede na grijanju, kredit gotovo neće osjetiti, kaže Eva.

Obnove poput ove dio su projekta "InnovationCity Ruhr" kojim se do 2020. godine energetskom učinkovitošću planira dvostruko smanjiti emisija ugljičnog dioksida kao i obnoviti 12,5 tisuća zgrada.

 S tim ciljem u potpunosti se u Bottrupu adaptira i kvart sa socijalnim stanovima građen 1973. godine, koji smo također posjetili. Nakon adaptacije, planira se za 63 posto smanjiti ukupna potrošnja energije kao i sniziti emisija ugljičnog dioksida, a potpuna adaptacija objekata u cijelom kvartu procjenjuje se na oko 8,5 milijuna eura.

Projekt obnove 500 zgrada u vlasništvu državne uprave te jedinica lokalne i regionalne samouprave hrvatska Vlada je, podsjetimo, najavila u ožujku. Razlog pokretanja investicijskog ciklusa vrijednog 1,8 milijardi kuna bio je taj što je prosječna potrošnja energije u hrvatskim javnim zgradama pet puta viša nego u zemljama EU-a, no taj projekt još nije zaživio. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter