Njemački biskupi: Reforma za prihvaćanje rastavljenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemački rimokatolički biskupi planiraju reforme kojima će u okrilje crkve vratiti rastavljene i preudane župljane iako ih od toga odgovara vatikanski dužnosnik za doktrinarna pitanja, kaže jedan predstavnik višeg svećenstva.

Stuttgartski biskup Gebhard Fuerst rekao je prošli vikend na sastanku katolika laika da su biskupi već sastavili nacrt reformskih smjernica, a odobrit će ga u ožujku, na idućem plenarnom sastanku. Crkveno prihvaćanje katolika koji su se ponovno vjenčali važno je pitanje papi Franji koji je za idući listopad sazvao izvanrednu biskupsku sinodu kako bi našao način da se to i ostvari, unatoč katoličkom odbijanju rastave.

Fuerst se od nekolicine njemačkih biskupa najeksplicitnije suprotstavio nadbiskupu Gerhardu Muelleru, vatikanskome prefektu kongregacije za nauk vjere, koji je u listopadu, pošto je freiburška biskupija najavila reformski prijedlog, odbacio svaku promjenu.

"Želimo odobriti nove smjernice na skupštini u ožujku", rekao je Fuerst u subotu u Bonnu, na sastanku utjecajne laičke skupine Središnjeg odbora njemačkih katolika. Katolici koji se rastanu i ponovno stupe u građanski brak ne mogu se pričestiti. Mnogi to smatraju znakom odbijanja i to ih udaljava od vjere, piše Reuters.

Fuerst kaže da se s tim prigovorom njemački biskupi najčešće susreću otkako su zbog šokantnoga vala otkrića o svećeničkom seksualnom zlostavljanju maloljetnika pokrenuli široke konzultacije s vjernicima.

"Očekivanja (od reforme) velika su, a nestrpljivost i gnjev još su veći", kaže Fuerst i dodaje da je radna skupina biskupa odonda bavi tom temom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter