Njemacki barok na motovunskim orguljama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U crkvi Blažene Djevice Marije dei Servi u Motovunu u petak navecer, u sklopu 14. izdanja Medunarodnog festivala Organum Histriae, nastupila je mlada i višestruko nagradivana becka organistica Sigrid Maria Gartner.

U solo nastupu koji je potrajao oko sat i pol renomirana je austrijska glazbenica publici predstavila mahom skladbe baroknih kompozitora s njemackog podrucja. Orguljaški je recital otvorila s Toccatom Octava njemackog kompozitora Georga Muffata (1653. - 1704.), uslijedio je koral "Was Gott tut, das ist wohlgetan" Johanna Pachelbela (1653. - 1706.) koji ujedinjuje glazbene elemente katolickog gregorijanskog korala i sjevernonjemackih orguljskog stila nastalog pod utjecajem protestantskog korala. Uslijedila su djela Jana Sweelincka, Johanna Kerlla, Matthiasa Weckmanna, Georga Bohma te konacno Vincenta Rodrigueza i Josepha Haydna.

Ono što cini ovaj festival osobito zanimljivim je to što dovodi publiku u manje poznate sakralne prostore koji "kriju" vrijedne povijesne instrumente. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter