Njemacki bankar osuden zbog mita u Formuli 1

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemacki sud osudio je u srijedu bankara Gerharda Gribkowskog na više od osam godina zatvora zbog uzimanja mita od 44 milijuna dolara prilikom prodaje Formule 1, u slucaju koji upucuje da je mito platio Bernie Eccelstone, šef "oktanskog cirkusa".

Predsjedavajuci sudskog vijeca Peter Noll osudio je na sudu u Muenchenu bivšeg šefa poslovnih rizika Bayerische Landesbanka za utaju poreza, podmicivanje i kršenje fiducijarnih prava. Nolle je multimilijardera Ecclestonea opisao kao glavnog pokretaca koji stoji iza podmicivanja, a za Gribkowskog je rekao da je pokazao veliku kriminalnu energiju.

On je uhicen u sijecnju 2011. zbog prodaje 41 posto dionica BayernLB-a u Formuli 1 britanskom investicijskom fondu CVC u kojem je Ecclestone jedan od glavnih dionicara. Gribkowsky je sudu ranije rekao da je primio novac i ponudu za posao u sklopu tajnog dogovora s Ecclestoneom 2005.

Eccelstone je bio predmet istrage njemackih istražitelja koji, medutim, nisu podigli optužnicu protiv 81-godišnjeg Britanca. On je zanijekao bilo kakve kriminalne radnje i ustvrdio da je žrtva prinude Gribkowskog.

"Presudu su utemeljili na onome što im je on rekao. Ja sam im iznio istinu", rekao je Ecclestone u srijedu na upit Reutersa da komentira presudu. Britanske vlasti objavile su da suraduju s njemackim kolegama, da razmatraju sve optužbe iznesene u tome slucaju i analiziraju ima li osnove za pokretanje istrage u Velikoj Britaniji.

Ecclestone, koji je pred sudom svjedocio u studenome prošle godine, rekao je da je Gribkowskom dao 16 milijuna dolara da drži jezik za zubima nakon što su ga njemacke vlasti pritisnule zbog poreza, kako bi prodaja CVC-u prošla glatko. "To nije mito", rekao je tada Ecclestone.


Podijeli: Facebook Twiter