Njemacke tvrtke spremne su investirati u Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemacke tvrtke spremne su investirati u Hrvatsku, ako je Hrvatska spremna jamciti im pravnu sigurnost, javne natjecaje, predvidljivost i transparentnost poslovanja, osnovna je poruka njemacke kancelarke Angele Merkel koja je u jednodnevnom posjetu Hrvatskoj.

Svoju njemacku kolegicu hrvatska premijerka Jadranka Kosor docekala je s crvenim tepihom i pocasnom bojnom ispred zgrade Vlade. Kad je izašla iz službenog automobila, srdacno ju je izljubila, a kasnije, tijekom konferencije za novine, i prisno joj porucila "draga Angela, dobrodošla!".

Njihov sastanak nasamo trajao je 20-ak minuta, a potom su još više od sat vremena razgovarale u prisustvu izaslanstava. Glavne teme bile su jacanje gospodarske suradnje. O tome se razgovaralo i na kasnijoj radnoj veceri na koju je, medu ostalima, pozvan i potpredsjednik Vlade zadužen za investicije Domagoj Miloševic.

"Njemacki investicijski partneri stoje pripravni, kazala je Merkel, istaknuvši vec spomenute preduvjete za povecanje njemackih ulaganja. Posebno je pohvalila borbu protiv korupcije u kojoj je Vlada "poduzela vrlo hrabre korake". Taj put mora se nastaviti jer je to važno za gospodarsku suradnju, naglasila je.

Nijemcima su osobito zanimljivi projekti iz podrucja energetike i infrastrukture, no o konkretnim projektima nije se govorilo jer, kako je istaknula Merkel, "to dogovaraju poduzeca". Ipak, Kosor je izdvojila dva primjera uspješne suradnje – izgradnju vjetroelektrane Vrataruša iznad Senja vrijedne oko 70 milijuna eura te luku Gaženica u Zadru koja je vrijedna 236 milijuna eura, a financirala ju je i Njemacka razvojna banka. Kao tvrtka zainteresirana za poslovanje s Hrvatskom spomenut je i Siemens.

Dvije politicarke razgovarale su i o stanju u regiji, buduci da je Merkel na mini-turneji po jugoistoku Europe. Nakon Hrvatske, otputila se u Beograd, a u Zagrebu je otkrila koju poruku nosi Srbiji – "pogledajte u Hrvatsku, oni su uspjeli", misleci pritom na približavanje Uniji. Jedan sugovornik iz njemackog izaslanstva potvrdio nam je da je Merkel stigla u Zagreb upravo kako bi pohvalila taj uspjeh hrvatske Vlade te, na naše pitanje, ustvrdio da njezin dolazak nema veze s približavanjem  parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

"Primjer Hrvatske je primjer da svaka zemlja u regiji može postati clanicom EU-a, ali zato se treba ispuniti uvjete. Za Srbiju je to Kosovo, normalizacija uvjeta života i odnosa. Ne možemo imati u EU zemlje gdje se jedan diže od stola kad drugi sjeda za stol, istaknula je Merkel", dodavši da je "na Zapadnom Balkanu miroljubiv život moguc samo uz europsku perspektivu".

I Kosor se složila da je završetak hrvatskih pregovora važna poruka regiji te da bi nacin na koji su ona i slovenski premijer Borut Pahor riješili otvorena pitanja – "mirno i dogovorom, s puno truda i snage" – trebao biti model i za regiju. Merkel joj je komplimentirala rekavši da je spor sa Slovenijom "hrabro riješen". Hrvatska premijerka ne boji se da ce njezin put na Kosovo u srijedu, 24. kolovoza, narušiti odnose sa Srbijom te porucuje da je Kosovo "realnost", ali i da Hrvatska želi poduprijeti europski put Srbije. (Irena FRLAN/Novi list)


Merkel i Josipovic: Hrvatska uzor drugim zemljama regije

Mir i stabilnost jugoistocne Europe moguc je samo uz europsku perspektivu svih zemalja regije, kojima Hrvatska može biti uzor i potpora, suglasili su se u ponedjeljak u Zagrebu njemacka kancelarka Angela Merkel i hrvatski predsjednik Ivo Josipovic.

"Po našem dubokom uvjerenju mir i stabilnost na zapadnom Balkanu održat ce se samo ako postoji zajednicka europska perspektiva", izjavila je Merkel na zajednickoj konferenciji za novinare s Josipovicem nakon njihova susreta.

Cestitajuci Zagrebu na uspjehu na putu u EU, njemacka kancelarka je rekla da Hrvatska može biti uzor susjednim zemljama. "Gotovo da je (Hrvatska) postala punopravnom clanicom. Tu je", rekla je Merkel dodajuci kako se Njemacka raduje što ce Hrvatsku vrlo brzo pozdraviti kao 28. clanicu Unije.

Josipovic i Merkel nazvali su europske integracije jugoistoka Europe "zajednickim i strateškim projektom" upozorivši da svaka zemlja posebno morati provesti potrebne reforme.

"Kvalitetni odnosi u regiji, europska buducnost regije naš je strateški cilj. Europa nece biti potpuna bez svih zemalja regije", istaknuo je Josipovic. Dodao je da je s Merkel razgovarao o tome kako Hrvatska može doprinijeti napretku susjednih zemalja i obecao da ce, u partnerstvu s njima, Zagreb dati svoj doprinos.

"Mi želimo da to bude zajednicki projekt pomoci zemljama u regiji", dodala je njemacka kancelarka koja je zahvalila Josipovicu na njegovom angažmanu u promicanju dobrosusjedskih odnosa medu zemljama jugoistoka Europe. Josipovic je bilateralne odnose Hrvatske i Njemacke ocijenio "odlicnima" a Merkel "zaista dobrima". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter