Njemačka želi nove pregovore o miru u Ukrajini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi pregovori o postizanju mira u Ukrajini trebali bi se održati prije Božića, rekao je u ponedjeljak njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

Diplomatski napori da se ponovno pokrenu pregovori dosad nisu urodili plodom zbog međusobnih optužbi ukrajinskih političara i proruskih separatista o tomu tko je odgovoran za neuspjeh novog kruga. Pregovori u rujnu rezultirali su primirjem koje je u nekim regijama do prošlog tjedna prošlo gotovo nezapaženo, no u posljednja 24 sata nema izvješća o ranjenima ili ubijenima, objavilo je kijevsko vijeće sigurnosti. U pregovorima s ministrima vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu trebali bi sudjelovati i predstavnici Ukrajine, a predviđen je i sastanak šefice EU-a za vanjsku politiku Federice Mogherini s ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom.

Njemačka i Francuska pozvale su Ukrajinu da realiziraju društvene i ekonomske reforme. U jučerašnjem telefonskom razgovoru s predsjednikom Petrom Porošenko njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande istaknuli su da bez reformi ne može biti ni međunarodne pomoći, priopćila je u ponedjeljak njemačka vlada. EU razmatra mogućnost davanja dodatnog paketa pomoći Ukrajini uz dosad obećanih 1,6 milijarda eura no želi vidjeti konkretan napredak u ekonomskim i društvenim pitanjima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter