Njemacka zatvara najstarije nuklearke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zemlje EU-a suglasne su da se provedu testovi na otpornost nuklearnih elektrana na potrese, tsunamije i teroristicke napade, izjavio je u utorak povjerenik Europske komisije za energiju Guenther Oettinger. "Postoji konsenzus da se organiziraju takvi testovi", rekao je Oettinger nakon izvanrednog sastanka na kojem su se okupili ministri za energiju, strucnjaci i predstavnici nacionalnih tijela za nuklearnu sigurnost.

"Želimo organizirati niz vrlo temeljitih testova diljem Unije. Sigurnost je nedjeljiva i stoga želimo da i naše partnerske države, susjedi obave te testove", dodao je povjerenik.  Testove ce provesti neovisni strucnjaci tijekom ove godine, a Komisija ce sljedecih tjedana pripremiti prijedloge što bi ti testovi trebali obuhvacati i zajednicke kriterije prema kojima ce se procjenjivati sigurnost, najavio je Oettinger.

"Na tim testovima procjenjivala bi se opasnost od potresa, tsunamija, teroristickih napada, nestanka elektricne energije", istaknuo je povjerenik za energiju. Europska komisija je sazvala hitni izvanredni sastanak o nuklearnoj sigurnosti da bi se razgovaralo o stanju u civilnom nuklearnom sektoru u EU-u nakon što su, kao posljedica razornog potresa u Japanu, u cetiri dana zabilježene tri eksplozije u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi, što pojacava strah od nuklearne katastrofe.

Istovremeno je njemacka kancelarka Angela Merkel najavila da ce Njemacka u iduca tri mjeseca provesti ispitivanja svih nuklearnih postrojenja u zemlji, koja ce za sedam najstarijih nuklearnih elektrana, u pogonu više od 30 godina., znaciti zatvaranje na isti rok, a možda i trajno, objavile su svjetske agencije.

"Provest cemo sigurnosna testiranja svih nuklearnih centrala", rekla je Merkel na konferenciji za novinare nakon novog kriznog sastanka s premijerima saveznih njemackih država u kojima se nalaze te elektrane. "Reaktori koji su stavljeni u pogon prije kraja 1980. godine tijekom moratorija nece raditi", dodala je te napomenula da ce odluka o moratoriju biti predstavljena u obliku vladine uredbe jer nikakav dogovor s operatorima tih centrala nije postignut.

Takvih je centrala u Njemackoj sedam, što znaci da ce u funkciji ostati 10 nuklearnih elektrana. Tromjesecni moratorij njemacka je vlada odlucila proglasiti nakon razvoja situacije u Japanu kojem prijeti nuklearna katastrofa izazvana golemim problemima koje je u nuklearki Fukushima izazvao razorni potres u petak.

Njemacki ministar za zaštitu okoliša Norbert Poettgen rekao je da nije jasno hoce li ti reaktori ostati zatvoreni i nakon isteka tri mjeseca, ili ce biti vraceni u funkciju. Suocena sa zabrinutošcu naroda, u kojem se golema vecina u potpunosti protivi korištenju nuklearne energije, Merkel je u ponedjeljak navecer proglasila tromjesecni moratorij na odluku o produljenju roka korištenja 17 njemackih atomskih centrala za prosjecno 12 godina.

Odluka o produljenju radnog vijeka njemackih nuklearki bila je jedan od glavnih aduta vladajuce konzervativno-liberalne koalicije od njezinog dolaska na vlast u jesen 2009. i konacno je, nakon mnogo otpora, usvojena prošle jeseni, pa je kancelarkin potez kojim je suspendira šokirao njemacku politicku i gospodarsku scenu.

Iz poslovnih krugova odmah su stigla upozorenja o nužnosti velikog opreza prilikom donošenja važnih odluka o nuklearnim postrojenjima, koja opskrbljuju oko cetvrtinu potreba za strujom najveceg europskog gospodarstva.
"Aduti u ovoj igri moraju biti oprez i transparentnost. panika i strancarenje su loši savjetnici", rekao je predsjednik njemacke industrijske i trgovinske komore Hans Heinrich Driftmann.

Iako je vlada objavila da su osigurani pouzdani izvori elektricne energije, cijene struje u Njemackoj odmah po objavi moratorija porasle su na najvišu razinu od listopada 2009. Istodobno su oporba i neki mediji kancelarkin potez ocijenili jeftinim politickim trikom uoci lokalnih izbora koji je ocekuju za manje od dva tjedna u trima saveznim državama, medu kojima i u Baden-Wuertembergu, uporištu CDU-a u kojem toj stranci prijeti gubitak vlasti nakon više od 60 godina.

"Samo želi proci pokrajinske parlamentarne izbore", izjavio je za TV postaju ARD celnik socijaldemokrata Sigmar Jabriel, optuživši Merkel da zlorabi strahove gradana u politicke svrhe. "Sve to uopce nema smisla i zapravo je rijec o vrlo providnom triku", rekao je.

U Baden-Wuertembergu, jednoj od gospodarski najjacih njemackih saveznih država, nalazi se jedna od elektrana koje se pod moratorijem zatvaraju - Neckarwestheim I - a kancelarkia je za svoj potez dobila veliku potporu. Istraživanje javnog mnijenja koje je nakon eksplozija u Fukushimi proveo ARD pokazalo je da 80 posto Nijemaca podupire tu odluku, a da ih 53 posto želi zatvaranje svih njemackih nuklearnih elektrana što je prije moguce.


Podijeli: Facebook Twiter