Njemačka vlada: Podizanje ograda nije rješenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka vlada u srijedu je suzdržano reagirala na najave Austrije da će na granici prema Sloveniji izgraditi ogradu, ali je jasno poručila da podizanje ograda nije rješenje izbjegličke krize.

 - Mi smo uvijek govorili da ne vjerujemo u to da se trenutni izbjeglički problem može riješiti gradnjom zidova ili ograda, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert na redovitoj konferenciji za tisak.

Seibert je time reagirao na vijesti iz Austrije koja je najavila da na granici sa Slovenijom planira gradnju ograde da bi zaustavila „neregulirani“ ulazak izbjeglica na njezino tlo.

- Naravno da se radi o gradnji ograde. Radi se o tomu da osiguramo kontrolirani i regulirani ulazak u Austriju, rekla je austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner za TV postaju Oe1. Ona je međutim ranije govorila o „građevinskim mjerama“ kazavši da je "zatražila izradu planova za posebne građevinske mjere".

Austrijska ministrica kazala je, dodatno objašnjavajući svoje najave, da se ne radi o ogradi duž čitave granice, nego da je riječ o nekoliko kilometara lijevo i desno od graničnog prijelaza Šentilj te da cilj nije „hermetičko zatvaranje“ nego samo bolja kontrola.

Između Njemačke i Austrije je posljednjih dana izbio sukob oko broja izbjeglica koje u Njemačku ulaze iz Austrije. Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere rekao je u srijedu da ponašanje Austrije glede izbjegličke krize „nije u redu“. „Austrija se mora odmah vratiti kontroliranom i uređenom protoku izbjeglica“, rekao je de Maizier.

Horst Seehofer, premijer savezne pokrajine Bavarske, jedine pokrajine koja graniči s Austrijom,  optužio je jučer susjednu zemlju da nekontrolirano pušta izbjeglice u Njemačku, a bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrman je ponašanje Austrijanaca nazvao skandaloznim.

Zbog sve češćih sukoba bavarske sa središnjom vladom Angele Merkel za vikend je sazvan krizni sastanak predsjednika stranaka vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije u uredu njemačke kancelarke. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter