Njemačka vlada donijela novi zakon o strancima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka vlada donijela je čitav niz promjena zakona o strancima koji će omogućiti lakše protjerivanje stranaca koji su se ogriješili o zakon, ali i olakšati ostanak onim strancima koji su dobro integrirani u njemačko društvo ali ne posjeduju dugotrajno reguliran boravišni status, priopćilo je na svojim stranicama njemačko ministarstvo unutarnjih poslova.

"Ovo je važan doprinos transparentnosti i pravednosti politike prema izbjeglicama i važan je kako bi se osigurala podrška primanju onih kojima je pomoć potrebna. Zakon sadrži pozivajuću, ali i odbijajuću poruku", poručio je na stranicama ministarstva njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere (Kršćansko-demokratska unija CDU).

Zakon s jedne strane predviđa olakšano rješavanje boravišnog statusa za one izbjeglice koje već dulje vrijeme borave u Njemačkoj s neriješenim statusom.

"Signal ove mjere je: Vi ste dio ovog društva i pripadate nama", rekao je njemački ministar unutarnjih poslova De Maiziere aludirajući na dio zakonskih promjena koji se odnosi na olakšani ostanak onim strancima koji već dulje vrijeme borave u Njemačkoj bez trajno reguliranog boravišnog statusa.

To se u prvom redu odnosi na strance koji posjeduju tzv. "trpni status", koji u načelu znači protjerivanje iz zemlje kada za to budu stvoreni uvjeti, ali koji već godinama, zbog nemogućnosti protjerivanja prije svega zbog situacije u zemlji porijekla, žive u Njemačkoj. Broj osoba s "trpnim statusom" se kreće oko 100.000.

Zakonska promjena omogućava stjecanje boravišnog statusa za ove strance pod uvjetom da najmanje osam godina bez prestanka žive u Njemačkoj i da su dobro integrirani. Za osobe s maloljetnom djecom dovoljan je boravak od šest godina.

Daljnji uvjet za ostanak je da "najvećim djelom" sami zarađuju za život, da se mogu "u dovoljnoj mjeri usmeno izražavati na njemačkom jeziku" te da priznaju "demokratski društveni poredak" u Njemačkoj.

Zakonske promjene istodobno predviđaju i lakše protjerivanje stranaca koji su prekršili zakon i koji simpatiziraju ili surađuju s organizacijama koje se protive njemačkom ustavnom poretku.

"Stranci koji će biti osuđeni na zatvorsku kaznu dulju od dvije godine će nakon odsluženja kazne biti protjerani iz Njemačke bez mogućnosti povratka u trajanju od deset godina. Isto tako će biti lakše nego dosad pritvarati strance za koje je određena mjera protjerivanja iz zemlje", priopćila je njemačka vlada s tim u vezi.

Isto tako će biti lakše protjerati osobe koje predstavljaju opasnost po sigurnost ili demokratski poredak u Njemačkoj.

Zakon još treba potvrditi parlament Bundestag, što nije upitno jer tamo većinom raspolaže vladajuća demokršćansko-socijaldemokratska vlada Angele Merkel.

Zbog rekordnog broja izbjeglica koje u posljednje vrijeme dolaze u Njemačku, vlada je nedavno donijela i mjere kojima se zemlje poput Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, iz kojih je u nekim razdobljima dolazilo najviše izbjeglica, proglašavaju sigurnim zemljama.

To omogućava skraćenje postupka rješavanja zahtjeva za priznavanje političkog azila ali i brže protjerivanje osoba iz ovih zemalja koje u Njemačkoj podnesu zahtjev za tim azilom. Ova mjera je donesena zbog toga što je vlada smatrala da se zakon o azilu zloupotrebljava isključivo zbog korištenja socijalnih povlastica poput dječjeg doplatka ili drugih sličnih primanja.

Oporba je žestoko kritizirala novi zakon savezne vlade o stranicima. Stranka Zeleni smatra kako vlada namjerno "suprotstavlja" dvije skupine stranaca, one čiji ostanak podupire s onima koje želi protjerati.

Oporbena stranka Ljevica zaključila jer pak kako bi novi zakon, kojega smatra previše neprijateljskim prema strancima, prije odgovarao političkom programu "neke stranke s desnog ruba političkog spektra". "Koalicija provodi politiku zastrašivanja i odbijanja", rekla je političarka Ljevice Ulla Jelpke. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter