Njemačka uvodi cestarine, ali samo strancima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka vlada odlučila je da će se od 2016. plaćati cestarina za korištenje svih cesta u toj zemlji, a u tu svrhu uvest će se vinjete za strana vozila, objavila je u ponedjeljak njemačka savezna vlada.

Njemački ministar prometa Alexander Dobrindt, član bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), najavio je da će se cestarina plaćati i za autoceste, kao i za ceste u drugim kategorijama. Visina cestarine ovisit će o prilagođenosti vozila zahtjevima zaštite okoliša.

Vinjete će morati kupovati samo strani vozači. Njemačka do sada nije naplaćivala naknadu za korištenje cesta, ali su njemački vlasnici vozila u okviru poreza na vozila plaćali određeni iznos za ceste. Stoga nova mjera za Nijemce neće donijeti novo opterećenje, porez na vozila čak će se smanjiti, ovisi o vrsti vozila, tvrdi Dobrindt.

Vinjete će se moći kupiti na deset dana, dva mjeseca i godinu dana. Prodavat će se na benzinskim crpkama i putem interneta.

Ministar tvrdi da će se cestarinom, koja je najavljena u predizbornoj kampanji njegove stranke, namaknuti novac nužan za obnovu zapuštene mreže njemačkih cesta i autocesta.

Njemačkom godišnje prođe oko 170 milijuna vozila iz inozemstva, a prema ministrovim riječima, odluka o cestarini znači samo da i inozemni vozači moraju sudjelovati u troškovima infrastrukture.

Dobrindt je uvjeren da je odluka o cestarini u skladu s europskim zakonodavstvom i da Njemačka zbog toga neće imati problema s Bruxellesom.

Ministar očekuje da će se na ovaj način prikupiti oko 2,5 milijardi eura u četiri godine, a troškovi naplate procjenjuju se na oko osam posto ukupne zarade.

Dobrindt je najavio razgovore s kolegama iz Nizozemske i Austrije, dvije susjedne zemlje iz kojih dolaze najglasnije kritike ove mjere.

Kritičari u samoj Njemačkoj međutim smatraju da bi i vlasnici vozila u samoj Njemačkoj za određene kategorije vozila mogli ubuduće plaćati veći porez. Mnogi u Njemačkoj također su mišljenja da cestarina, čijem se uvođenju protivila i savezna kancelarka Angela Merkel, neće donijeti nikakvu financijsku korist, nego da će samo proizvesti novu birokraciju i izazvati svađu sa susjedima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter