Njemacka upozorava na opasnost reforme Schengena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemacka je u srijedu upozorila na opasnost koju bi donijela eventualna reforma schengenskog sporazuma o slobodi kretanja u Europskoj uniji.

Dan nakon što su Francuzi i Talijani od Bruxellesa zatražili da "razmotri mogucnosti privremene uspostave kontrole na unutarnjim granicama" EU-a, njemacki ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle istaknuo je da je sloboda kretanja jedno od velikih postignuca europskog kontinenta.

"Ako se schengenski sustav može poboljšati, to je dobro i to treba uciniti", rekao je Westerwelle na konferenciji za novinare. "No sloboda kretanja u zemljama Europe je takav uspjeh da o njemu ne bi trebalo ponovno raspravljati", kazao je. Više desetaka tisuca stanovnika zemalja sjeverne Afrike, vecinom Tunižana, zbog pobuna je pobjeglo iz svojih zemalja od sijecnja naovamo te stiglo do talijanskih obala.

Europska komisija u utorak je izvijestila da namjerava ponovno definirati "iznimne okolnosti" koje bi zemljama clanicama Schengena omogucile "privremenu uspostavu" kontrole na državnim granicama. Prijedloge ce 4. svibnja iznijeti povjerenica za sigurnost Cecilia Malmstroem.


Podijeli: Facebook Twiter