Njemacka treba oduzeti orden Titu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemacki ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere primio je prošlog tjedna zahtjev da se Josipu Brozu Titu oduzme orden Izvanrednog saveznog križa koji mu je 1974. dao tadašnji predsjednik SR Njemacke Gustav Heinemann, javlja njemacki tjednik Der Spiegel u svom jucerašnjem internetskom izdanju.

Ugledni tjednik javlja da je zahtjev za posmrtnim oduzimanjem najvišeg njemackog odlicja za zasluge, koje se dodjeljuje samo šefovima država, podnio neimenovani gradanin, "žrtva neuspješnog atentata jugoslavenskih tajnih službi".

Naš list saznaje da se radi o Gojku Bošnjaku iz Širokoga Brijega kojega je Služba državne sigurnosti, cini se, dva puta pokušala ubiti. Prvi put 27. srpnja 1972., u jeku akcije protiv Bugojanske grupe, pred vratima njegove gostionice u Karlsruheu eksplodirala je bomba. Šteta je bila velika, ali žrtava nije bilo.



Bošnjaka je Služba državne sigurnosti sumnjicila da je vodama Bugojanske grupe pružio utocište i omogucio im fizicke pripreme u kuglani u podrumu gostionice. Drugi put atentat na Bošnjaka izvršen je 28. prosinca 1973. prilikom njegova povratka s tržnice, ali se tada atentatoru pištolj zaglavio.

Der Spiegel vijest o tome zahtjevu za oduzimanjem ordena donosi u tekstu koji se bavi istragom njemackog državnog odvjetništva i tamošnjeg ministarstva unutarnjih poslova u vezi s ubojstvima Hrvata u emigraciji, a za što se sumnjice jugoslavenske tajne službe, i to u razdoblju od 1970. do 1989. godine. Trenutno se vodi istraga protiv 14 osoba, a protiv šest je izdana i medunarodna tjeralica, navodi Der Spiegel.

List navodi i presudu minhenskog suda iz srpnja 2008. Krunoslavu Pratesu zbog ubojstva Stjepana ?urekovica 1983. godine. U toj se presudi zakljucuje da je Tito do svoje smrti "upravljao politickim ubojstvima u inozemstvu". Prates je tada osuden na kaznu doživotnog zatvora, a sud je kao umiješane tada naveo i Josipa Perkovica te Zdravka Mustaca.


Podijeli: Facebook Twiter