Njemačka treba 50 milijardi za izbjeglice

Ilustracija (AFP)
Ilustracija (AFP)

Izbjeglice će Njemačku u sljedeće dvije godine stajati oko 50 milijardi eura, što će za sobom povući nova zaduženja, navodi u ponedjeljak dnevnik Rheinische Post pozivajući se na ispitivanje Instituta za njemačko gospodarstvo (IW) iz Koelna.

"U 2016. i 2017. će za smještaj, skrb i jezične tečajeve izbjeglica biti potrebno izdvojiti oko 50 milijardi eura", proizlazi iz proračuna instituta IW, koji prenosi Rhenische Post. Prema ovom proračunu u ovoj godini bi za 1,5 milijuna izbjeglica trebalo izdvojiti oko 22,6 milijardi, a 2017., kada se očekuje porast broja izbjeglica na 2,2 milijuna, oko 27, 6 milijardi eura.

 Institut za njemačko gospodarstvo potvrdio je time neke prijašnje procjene, poput one Instituta za svjetsko gospodarstvo iz Kiela, koji je troškove za ovu i sljedeću godinu procijenio na "između 50 i 55 milijardi" eura.

Ukoliko se ove procjene pokažu točnima, njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble (Kršćansko-demokratska unija, CDU) bit će prisiljen podići nove kredite kako bi financirao proračun.

Time bi CDU u izbornoj godini bio prisiljen odustati od svog najvažnijeg cilja, stabilnog proračuna bez novih zaduženja.

Unutar CDU-a se razvio strah da bi liberalna izbjeglička politika Angele Merkel, koju podupire sve manji broj građana, mogla negativno utjecati na ishod nekoliko lokalnih izbora koji se održavaju ove godine te parlamentarnih, koji bi se trebali održati na jesen 2017.

Promjena smjernica je primjetna već neko vrijeme isticanjem potrebe smanjenja broja izbjeglica, što Angela Merkel navodi kao najvažniji cilj, a prošlog vikenda kancelarka je još jednom ponovila kako se od izbjeglica očekuje da se, slično kao što je to bio slučaj i s izbjeglicama tijekom ratova na području bivše Jugoslavije, nakon sukoba vrate kućama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter