Njemačka traži strojare, strojovođe, vodoinstalatere

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka vlada usvojila je u srijedu nova pravila o useljavanju kojima želi olakšati kvalificiranim radnicima iz zemalja izvan Europske unije da pronađu posao u Njemačkoj ne bi li ublažila kroničan manjak radnika poput strojara, strojovođa i vodoinstalatera.

Nova pravila, koja još mora usvojiti gornji dom parlamenta, trebala bi smanjiti birokraciju za radnike na ciljanim područjima, omogućujući im lakše priznavanje kvalifikacija. Pravila će stupiti na snagu u srpnju.

"Ovom novom odlukom odbacujemo 40 posto starih pravila i širom otvaramo vrata kvalificiranim radnicima koji mogu pomoći našoj zemlji da napreduje", kaže se u priopćenju ministrice rada Ursule von der Leyen.

Njemačka je već uvela sustav "plave karte" koji olakšava zapošljavanje visokoobrazovanih stranih radnika, a olakšala je i zapošljavanje stranih medicinskih sestara. No, sada joj treba više strojovođa, vodoinstalatera i smetlara. U Njemačku se prošle godine uselilo 340.000 ljudi, prema 128.000 prije dvije godine. OECD je ovaj mjesec preporučio Njemačkoj da liberalizira zapošljavanje stranaca kako bi riješila očekivani manjak od 5,4 milijuna radnika do 2025. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter