Njemačka traži posljednje zločince 2. svjetskog rata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Kasno, ali ne i prekasno", 68 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata nastavlja se potraga za posljednjim nacističkim zločincima u Njemačkoj putem kampanje oglašavanja.

Plakati postavljeni u utorak prikazuju crno-bijelu fotografiju ulaza u nacistički logor Auschwitz-Birkenau, uz naslov "Operacija posljednje šanse".

Kampanju predviđenu u velikim gradovima zemlje pokrenuo je Centar Simon-Wiesenthal, nevladina organizacija koja svake godine sastavlja popis bivših najtraženijih krvnika iz doba nacizma.

"Nacistički zločinci ubili su milijune nedužnih. Nekoliko ih je slobodno i na životu su. Pomozite nam da ih dovedemo na sud", stoji na plakatu na čijem dnu je i broj telefona.

Obećane su nagrade do 25.000 eura za svaku važnu informaciju.

"Nemamo puno vremena, najviše dvije od tri godine", objašnjava povjesničar Efraim Zuroff, direktor Centra Simon-Wiesenthal u Izraelu i jedan od najpoznatijih lovaca na naciste u svijetu.

Tom operacijom on se nada da će otkriti do sada nepoznate slučajeve, te drži da bi postupak mogao biti pokrenut protiv šezdesetak ljudi. Nacistički zločini u Njemačkoj ne zastarjevaju.

Dva slučaja, u Mađarskoj i i Njemačkoj nedavno su podigla dosta prašine. Sredinom lipnja tužiteljstvo u Budimpešti optužilo je Laszla Csatarija (98) za sudjelovanje u deportaciji 12.000 Židova u logore smrti, što on poriče. Uhićen je i proces protiv njega bi trebao početi sredinom rujna.

Početkom svibnja u Njemačkoj je uhićen Hans Lipschis (93) osumnjičen za sudjelovanje u ubojstvima u logoru Auschwitz gdje je bio čuvar. On tvrdi da je bio kuhar. Njegovo je uhićenje u Njemačoj izazvalo raspravu o smislu tako zakašnjele pravde. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter