Njemačka traži električare i medicinske sestre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Berlin je u ponedjeljak objavio popis poslova koje koje namjerava ponuditi i radnicima izvan Europske unije, utirući tako put selektivnoj imigraciji, s obzirom na nedostatak radne snage u nekim granama.

To je prvi put da se objavljuje ovakav popis koji je njemačka vlada sastavila u suradnji s Agencijom za zapošljavanje. Pošto je lani olakšao ishođenje radne dozvole za visokostručnu radnu snagu, Berlin sad želi omogućiti osobama sa srednjom stručnom spremom - električarima, medicinskim sestrama, bolničarima u staračkim domovima - da se lakše usele u Njemačku. Preduvjet da bi zainteresirani stanci mogli ući u Njemačku bit će predočenje stručne diplome iz područja u kojemu zemlji nedostaje radne snage.

Dosad je Njemačka situacije u kojima joj je trebao određeni tip radnika rješavala izravnim dvostranim sporazumima između agencija za zapošljavanje, rekao je glasnogovornik ministarstva gospodarstva. Na taj su način u Njemačku stigli, primjerice, bolničari iz Filipina i iz Hrvatske, rekao je.

Zbog niske nezaposlenosti i starenja stanovništva, Njemačkoj nedostaje kvalificirane radne snage koju pokušava privući iz susjednih europskih zemalja, ali sve više i iz onih udaljenijih.

Njemačka svake godine prima oko 25.000 radnika iz zemalja izvan EU-a i izvan Europske organizacije za slobodnu trgovinu, što je oko 0,02 posto stanovništva. U Australiji, Danskoj, Kanadi i Velikoj Britaniji taj je broj pet do deset puta veći. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter