Njemacka tiska marke u Švicarskoj?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok talijansko gospodarstvo tone, pojedine stranke, poput Sjeverne lige pokušavaju na sve nacine ubrzati kraj logikom "ako potone Italija, s njom ce potonuti i Europska unija".

Buduci da je Sjeverna liga od samog pocetka antieuropski nastrojena i okorjeli protivnik zajednicke valute, takvo razmišljanje ne iznenaduje.

Europska zastupnica Sjeverne lige Mara Bizzotto vec je proslijedila europskom parlamentu pitanje kojim traži da se razjasne price o navodnom njemackom tiskanju novih maraka.

- Prica se da je Njemacka preko ministra financija vec narucila dvjema švicarskim tvrtkama u Lausanni tiskanje vece kolicine maraka jer je izlazak Njemacke iz eurozone gotova stvar. O tome su obaviještene i pojedine europske države pa sam preko parlamenta zatražila da se o tome ocituje Europska komisija, izjavila je Bizzotto.

Nakon razlaza s Berlusconijem Sjeverna liga nalazi se na margini talijanskog politickog prostora, no njezina je moc u sjevernoj Italiji i dalje jaka.

Vegas: Propast ce cijela Italija, a ne jedna banka

- Zahtjev Europske agencije za banke (EBA) da banke vrednuju obveznice prema vrijednostima na tržištu jednostavno je problematican, kazao je za rimski dnevnik La Repubblica celnik Consoba (Nacionalne komisije za društva i burzu) Giuseppe Vegas, dodavši da ce to pitanje podici na europsku razinu.

U posljednje je vrijeme, naime, zbog porasta razmjera izmedu talijanskih i njemackih državnih obveznica preko granice od 500 bodova kamata na državnim obveznicama naglo porasla te - s obzirom na nastojanja banaka da smanje imovinu i tako ojacaju kapital zbog mogucih gubitaka na državnim obveznicama - talijanskom gospodarstvu prijeti paraliza.

Talijanske banke, prema navodima Vegasa, u svojim portfeljima imaju 160 milijardi eura državnih obveznica, dok na takozvanu toksicnu imovinu, koja uglavnom obuhvaca problematicne hipotekarne zajmove, otpada samo 6,8 posto njihova kapitala. Prijeteca nestašica kredita mogla bi ugušiti cijelo talijansko gospodarstvo.

- U takvom je scenariju rizik od propasti pojedinih banaka zapravo sekundaran. Paralizira li nelikvidnost cijelog sustava gospodarstvo, propast ce cijela Italija, a ne samo jedna banka, dodao je Vegas, zahtijevajuci da se poduzmu mjere kako bi se otklonila ta opasnost.

U cetvrtak se oglasio i ministar za gospodarski razvoj Corrado Passera, koji je potvrdio da Italiji prijeti recesija. U velikoj su poteškoci mala i srednja poduzeca koja tradicionalno cine glavnu pokretacku silu talijanskog privrednog sustava. Njih nestašica kredita najviše pogada, a time i dobar dio talijanskih izvoznika.

Objavljeno je da talijanska državna administracija malim i srednjim poduzecima duguje oko 90 milijardi eura pa se sada, u situaciji rezanja proracunskog novca, postavlja pitanje kako to vratiti. Passera je predložio da se dug pokrije državnim obveznicama.


Podijeli: Facebook Twiter