Njemačka: Sukob policije i desnih ekstremista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U južnoj Njemačkoj je u srijedu ujutro došlo do oružanog sukoba između pripadnika policije i jednog člana ekstremno desnog pokreta tzv. „Građana Reicha“ pri čemu su četiri policajca ozlijeđena, od čega jedan teže, priopćeno je u bavarskom mjestu Roth.

„Prilikom pokušaja oduzimanja nelegalnog oružja u jednom objektu u Georgensgmuendu u okrugu Roth, pripadnik tzv. „Građana Reicha“  je otvorio vatru na policajce. Pritom su ozlijeđena četiri policajaca, od čega jedan teže“, rekao je ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Bavarske Joachim Herrmann na izvanrednoj konferenciji za medije.

Herrmann je objasnio kako je počinitelj svladan te se nalazi u pritvoru. Akciji policije u ranim jutarnjim satima je prethodila sudska odluka kojom se 49-ogodišnjem pripadniku „Građana Reicha“ oduzimaju dozvole za oružje koje je posjedovao kao registrirani lovac i član streljačkog društva.

Odluka o oduzimanju dozvole i zaplijeni oružja donesena je na temelju „promijenjenih okolnosti“ premda nije navedeno o kojim okolnostima se radi.

Takozvani „Građani Reicha“ pripadnici su pokreta koji priznaje samo Njemačku u granicama od 1937. te ne priznaje institucije SR Njemačke pa tako ni sudske presude. Neki od pripadnika ovog pokreta, koji Ured za zaštitu ustavnog poretka pripisuje ekstremno desnoj sceni, nose i osobne iskaznice nepostojećeg „Reicha“.

Zbog nepriznavanja državnih institucija pripadnici ovog pokreta često dolaze u sukob sa zakonom.

Joachim Herrmann je najavio oštro suprotstavljanje svakom opiranju provedbe zakona na području SR Njemačke te pripadnike ovog pokreta opisao kao opasne.

„Tu se ne radi samo o grupaciji čudaka i ljudi koji žive u prošlosti, nego o osobama koje su toliko duboko u svojim ideološkim zabludama da su spremni sukobiti se i s predstavnicima zakona, ali mi smo odlučni suprotstaviti se ovakvim nastojanjima“, rekao je Herrmann. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter