Njemačka se priprema na zatvaranje granica na Balkanu

Ilustracija (AFP)
Ilustracija (AFP)

Njemačka vlada se priprema na to da bi balkanske zemlje uskoro mogle zatvoriti svoje granice što će za posljedicu imati paniku i kaos među izbjeglicama te pojačane ilegalne prelaske granica, javlja dnevnik "Welt am Sonntag" pozivajući se na izvore iz njemačkih sigurnosnih krugova.

U dokumentu pod nazivom "Ilegalna imigracije", koji je sastavio "Zajednički analitički i strategijski centar - ilegalna imigracija" (Gasim), dolazi se do zaključka kako izbjeglice sve bržim tempom prolaze tzv. balkanskom rutom što bi te zemlje moglo natjerati na sinkronizirano zatvaranja granica.
 
"Prolazno vrijeme koje izbjeglice provode u pojedinim zemljama je sve kraće i to bi zemlje balkanske rute moglo natjerati na zatvaranje granica", zaključuje se u dokumentu.
 
To bi izazvalo efekt "slijepe ulice" i grčku politiku "okretnih vrata" tj. propuštanja izbjeglica prema sjeveru i dovelo do kolapsa i panike među izbjeglicama koje se nađu u toj slijepoj ulici.
 
Ako zemlje Europske unije ne priskoče u pomoć, moglo bi doći i do  "drastičnog pogoršanja humanitarne situacije", a posljedica ovakve situacije bi bila "navala na granice" te nekontrolirani broj ilegalnih prijelaza, upozorava se u dokumentu.
 
"Gasim", u kojem zajednički djeluju stručnjaci Njemačke obavještajne službe, ministarstva vanjskih poslova, Ureda za suzbijanje kriminala, Savezne policije u Ureda za migracije, upozorava njemačku vladu kako bi kontrola njemačkih granica u slučaju takvog scenarija bila moguća samo uz upotrebu "ogromnih tehničkih i ljudskih resursa".
 
Također se predviđa i još veća navala izbjeglica iz Sirije.
 
U istom dnevniku se navodi kako je Frontex još na proljeće ove godine upozorio njemačku vladu na egzodus izbjeglica prema Europi. Upozorenja sličnog sadržaja je u Njemačku slalo i njemačko veleposlanstvo na Kosovu ukazujući na sve veći broj ilegalnih migranata iz te zemlje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter