Njemačka prodala Siriji 111 tona raznih kemikalija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka je od 2002. do 2006. izvezla u Siriju 111 tona različitih kemikalija koje su se mogle iskoristiti za proizvodnju bojnog otrova sarina, pokazuju dokumenti njemačke vlade objavljeni u srijedu.

No, vlada je odbacila optužbe oporbenog zastupnika da je Njemačka na taj način nenamjerno doprinijela napadu sarinom u Siriji 21. kolovoza za koji Zapad optužuje predsjednika Bashara al-Assada.

Kemikalije - natrijev fluorid, fluorovodična kiselina i amonijev hidrogen fluorid, klasificirani su prema pravilima EU-a kao kemikalije za "dvostruku uporabu", što znači da ih je moguće koristiti u vojne i miroljubive svrhe.

U pisanom odgovoru na pitanje ljevičarskog zastupnika, ministar gospodarstva rekao je da su kemikalije prodane između 2002. i 2006. vrijedile 174.000 eura i da su izvezene za civilne namjene. Takve isporuke zahtjevaju posebne izvozne dozvole.

"Dozvole su izdane nakon temeljite analize mogućih rizika, uključujući i mogućnost zloporabe i proizvodnje oružja. U svim je slučajevima njihova miroljubiva uporaba smatrana pouzdanom", stoji u odgovoru.

"Njemačka vlada nema informacija koje bi upućivale na to da su izvezene kemikalije kasnije uporabljene na neki drugi način osim izvorno deklarirane miroljubive namjene", ističe ministar.

"Naravno da razmatramo sve tvrdnje o tome, no na temelju onoga što znamo izvozna dozvola izdana je za civilne svrhe", rekla je kancelarka Angela Merkel televiziji ARD.

Jan van Aken, vanjskopolitički glasnogovornik Lijeve stranke osudio je prodaju kemikalija Siriji, zemlji za koju "cijeli svijet zna da posjeduje golemi arsenal kemijskog oružja".

"Ne možemo biti sigurni da Njemačka također nije kriva za strašan napad sarinom 21. kolovoza", rekao je van Aken čija se stranka zauzima za pacifizam i protivi se izvozu oružja, kao i sudjelovanju Njemačke u vojnim operacijama u inozemstvu. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter