Njemačka: Porast broja provala

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Broj provala u stanove u Njemačkoj je u 2015. drastično porastao, a njemačka policija za porast ove vrste kriminala krivi istočnoeuropski organizirani kriminal koji zloupotrebljava njemački zakon o azilu, javljaju u četvrtak njemački mediji.

"Iza naglog porasta broja provala u Njemačkoj stoji organizirani kriminal, a posebice u oči upada gruzijska mafija", rekao je predsjednik Saveza njemačkih kriminologa (BDK) Andre Schulz za dnevnik Bild od četvrtka.

On je, međutim, ukazao i na velik broj počinitelja iz zemalja Magreba i jugoistočne Europe, koji također svjesno u Njemačku dolaze kako bi zatražili azil, a vrijeme dok čekaju na odluku provode radeći za nalogodavce iz domovine.

"Na rješenje o azilu se u Njemačkoj čeka od osam do dvanaest mjeseci, a za to vrijeme se podnositelji bave kriminalom", rekao je Schulz.

On je ukazao na to da su čitava područja u Njemačkoj podijeljena između "profesionalnih bandi" iz inozemstva.

"Njemačka djeluje kao magnet za ove počinitelje, bogata zemlja usred Europe bez granica", zaključio je Schulz.

Policija u Dortmundu je objavila kako je razbila bandu provalnika koji su vršili provale na području Ruhrske oblasti i koji svi dolaze iz Zenice.

"Uhićeno je 11 osoba koje pripadaju bandi koja broji najmanje 25 počinitelja i koji su odgovorni za najmanje 250 provala", priopćila je policija u Dortmundu. Njemačka policija se istodobno požalila za nedostatak suradnje kolega iz Zenice gdje se, po njihovim saznanjima, nalazi operativna centrala provalničkih bandi, te izrazila sumnju u korumpiranost tamošnjih policajaca.

Njemački mediji su jučer prenijeli prijevremene statistike o kriminalu u Njemačkoj, iz kojih proizlazi značajan porast provala u 2015. od 9,9 posto u usporedbi s prethodnom godinom. U 2015. je u Njemačkoj počinjeno 167.136 provala u stanove i kuće. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter