Njemačka policija i dalje traga za odbjeglim Sirijcem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policija diljem Njemačke u nedjelju i dalje traga za 22-godišnjim Sirijcem Jaberom al-Bakrom osumnjičenim da je planirao terorističke napade u Njemačkoj s islamističkom pozadinom.

Pokrajinska policija u saveznoj pokrajini Saska potvrdila je pisanje portala Spiegel Online po kojemu je prilikom subotnje akcije Sirijac pobjegao pripadnicima specijalne policije koji su pritom ispalili hitac upozorenja.

"Policajci su ugledali osumnjičenog ali ga nisu mogli uhititi“, priopćila je pokrajinska policija.

Specijalci su nakon nadzora stana u istočnom gradu Chemnitzu, u kojem je osumnjičeni živio s još jednom osobom koja je u međuvremenu uhićena, izvršila akciju ali im je glavni osumnjičeni pobjegao.

U stanu je pronađen eksploziv koji je policija opisala "izuzetno opasnim“. Zasad nije poznato je li osumnjičeni ponio sa sobom oružje ili eksploziv.

Policija nije željela reći je li al-Bakr stigao u zemlju kao izbjeglica. Oko 890.000 migranata došlo je u zemlju 2015., brojni od njih bježeći od rata u Siriji.

Potraga za odbjeglim Sirijcem usredotočila se na zračne luke na istoku zemlje. Na berlinskom aerodromu Tegel policija je u nedjelju iz jednog zrakoplova izvukla muškarca koji je sličio odbjeglom Sirijcu.

O mogućim ciljevima bombaškog napada se nagađa, a vlasti su odbile komentirati tvrdnje portala "Focus“ da je meta trebala biti neka njemačka zračna luka.

Savezna policija, koja je odgovorna za sigurnost prometnih objekata, u povišenom je stanju pripravnosti ali dodatne mjere nisu uvedene jer, kako je priopćeno, one ionako vrijede od terorističkih napada u Parizu i Bruxellesu početkom godine.

Njemačka sigurnosne mjere dodatno piojačala nakon dva teroristička napada u lipnju u samo tjedan dana. Za oba je odgovornost preuzeo IS i izveli su ih tražitelji azila.

Tijekom ove godine policija je spriječila nekoliko terorističkih napada. U posljednjoj akciji u Koelnu je uhićen 16-godišnji izbjeglica iz Sirije koji je navodno, u kontaktu s Islamskom državom, pripremao bombaške napade. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter