Njemacka podržala fond za spašavanje eurozone

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemacki je parlament u cetvrtak velikom vecinom glasova odobrio nove proširene ovlasti za krizni fond eurozone, koji bi trebao raspolagati sa 440 milijarda eura za potrebe spašavanja zaduženih zemalja clanica.

Zamjenik predsjednika parlamenta Wolfgang Thierse rekao da je 523 zastupnika donjega doma glasovalo za novi zakon, 85 protiv, a samo se troje zastupnika suzdržalo od glasovanja.

Ipak, još se ne zna je li kancelarka Angela Merkel dobila dovoljan broj glasova iz svoje koalicije. Ako se pokaže da je prijedlog zakona prošao zbog potpore oporbe lijevoga centra, to ce potkopati nakane konzervativne kancelarke da donese nove mjere za borbu protiv krize u eurozoni. U Njemackoj ima dosta nezadovoljnika koji strahuju da ce Njemacka morati financirati cijeli niz propalih ekonomija poput grcke.

Potpora iz oporbe znaci da više nema sumnje u to hoce li Njemacka odobriti proširenje ovlasti Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF). To su proširenje ovlasti ratificirale neke zemlje, poput Finske, ali neke druge, na primjer Slovacka, još ih osporavaju.

Europski fond za financijsku stabilnost raspolaže sa 440 milijarda eura za potrebe spašavanja zaduženih zemalja clanica. Njime bi trebalo sprijeciti širenje dužnicke krize na cijelu eurozonu.

Nove ovlasti EFSF-a o kojima su se celnici eurozone dogovorili na izvanrednom summitu 21. srpnja, mora odobriti svih 17 clanica eurozone kako bi stupile na snagu. Glasovanje u Njemackoj smatralo se osobito važnim jer bi ta zemlja trebala osigurati 211 milijarda eura, što je gotovo polovica ukupnih sredstava fonda.

Sporazum je ratificiralo deset clanica, Belgija, Francuska, Grcka, Irska, Italija, Luksemburg, Portugal, Španjolska, Slovenija i Finska.

U petak ce o ratifikaciji glasovati i Austrija. Cipar glasuje iduci tjedan, a preostale clanice eurozone, Estonija, Malta, Nizozemska i Slovacka glasovat ce u listopadu. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter