Njemačka: Nema progona SS-a zbog pokolja u Italiji

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Njemačko pravosuđe u ponedjeljak je odlučilo odustati od progona bivših pripadnika postrojbe Waffen-SS osumnjičenih da su sudjelovali u pokolju 560 civila u Italiji tijekom Drugog svjetskog rata, zbog nedovoljnih dokaza za nastavak postupka.

Na kraju istrage koja je trajala 10 godina njemački suci su zaključili da se "ne može dokazati" sudjelovanje 17 osoba, od koji je još osam živo, u pokolju u kolovozu 1944. u mjestu Sant'Anna di Stazzema na sjeveru Italije, kaže se u priopćenju.

Suci su objasnili da više nije moguće dokazati tko je sudjelovao u akciji protiv civilnog stanovništva te utvrditi osobnu odgovornost osumnjičenih.

Vojnici 16. divizije Waffen-SS-a "Reichfuehrer-SS" i pripadnici fašističke milicije 12. kolovoza ubili su iz strojnica i bacača plamena 560 civila, među kojima je bilo 107 djece mlađe od 14 godina, odnosno gotovo sve stanovnike mjesta.

Vojni sud u La Speziji je 2005. godine desetoricu od 17 osumnjičenih SS-ovaca osudio je na doživotne zatvore, a na presudu nije uložena žalba. Ta desetorica osuđenih dio su skupine koju je istraživao i njemački sud. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter