Njemačka: Ne možete u EU bez dodatnog monitoringa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka planira zatražiti uvođenje dodatnih klauzula kao uvjet za ratifikaciju pristupnog ugovora između Hrvatske i Europske unije, koje bi sadržavale polugodišnja izvješća o stanju u pravosuđu i borbi protiv korupcije, rekao je predsjednik Europskog odbora njemačkog Bundestaga Gunther Krichbaum (Kršćansko-demokratska unija, CDU) u razgovoru za dnevnik Neue Presse od petka.

"Posebice na polju pravosuđa i borbe protiv korupcije postoje očiti problemi. Zbog toga se mora trezveno zaključiti da će Hrvatskoj sigurno trebati popratna pomoć nakon ulaska u Europsku uniju", rekao je za Neue Presse Gunther Krichbaum, koji dolazi iz stranke kancelarke Angele Merkel.

Krichbaum, koji je početkom tjedna zajedno s ministrom gospodarstva i vicekancelarom Philippom Roesslerom boravio u Hrvatskoj, nije doveo u pitanje uspješnu ratifikaciju i u preostalim članicama EU-a, pa tako i u Njemačkoj, ali je istodobno naveo uvjete za ratifikaciju.

"Ja polazim od toga da će s 99,5-postotnom sigurnošću ratifikacija biti uspješno provedena. Ali svatko onaj tko Hrvatskoj želi dobro, mora imati i interesa u tomu da se i nakon ulaska Hrvatske u EU dogovore, najvjerojatnije u polugodišnjem ciklusu, kontrolni mehanizmi", rekao je Krichbaum.

Kako piše Neue Presse iz Hannovera, "alarmantne i krizne vijesti o neodrživom stanju kakve trenutno dolaze iz Rumunjske i Bugarske" se ne bi smjele ponoviti i u slučaju Hrvatske. O naumu Njemačke su već, kako se navodi, alarmirani diplomati u Berlinu i Bruxellesu.

Njemački parlament Bundestag, u kojemu većinu ima vladajuća demokršćansko-liberalna koalicija Angele Merkel, u predstojećem bi razdoblju trebao ratificirati ugovor između Hrvatske i EU, a Krichbaum kao predsjednik Europskog parlamentarnog odbora će zastupnicima dati preporuku prilikom glasovanja koja će, po njegovim najavama, uključiti i zahtjev za provođenjem monitoringa.

Gunther Krichbaum je i na jesen istupio u javnosti s ocjenom kako Hrvatska još nije spremna za ulazak u EU. Nakon toga je isto mišljenje iznio i predsjednik Bundestaga Norbert Lammert. Krichbaum nije detaljnije objasnio na koji način će njemački zahtjev za uvođenjem monitoringa biti upućen i dočekan u Bruxellesu.

Posljednjih mjeseci u Njemačkoj se vodi i intenzivna javna rasprava o problemima koje je sa sobom donijelo posljednje proširenje EU-a i članstvo Bugarske i Rumunjske. Pritom se u prvom redu ističe migracija siromašnijih građana ovih zemalja u njemačke socijalne sustave kao i problemi s pravosuđem i korupcijom u novim članicama.

Iz tih razloga je Njemačka, zajedno s još nekim drugim članicama, prošlog tjedna blokirala ulazak Rumunjske i Bugarske u tzv. schengensku zonu.

Neki promatrači oštro stajalište njemačkih političara prema europskim pitanjima povezuju i s parlamentarnim izborima koji se u Njemačkoj održavaju u rujnu ove godine. (Tportal.hr)

EK bez komentare na izjave Gunthera Krichbauma

Europska komisija ne želi komentirati izjave predsjednika Odbora za europske poslove njemačkog Bundestaga Gunthera Krichbauma, koji je rekao da će Njemačka zatražiti neku vrstu monitoringa i nakon pristupa Hrvatske, ističući da su pristupni proces i pretpristupni monitoring zamišljeni kao sredstvo osiguranja da zemlja ulazi spremna.

"Europska komisija ne vidi razloga komentirati izjave pojedinaca i smatra da treba pričekati izvješće o monitoringu. Povjerenik za proširenje Štefan Fuele u nekoliko je navrata govorio da neće biti potrebe za monitoringom nakon članstva jer su pristupni proces i pretpristupni monitoring zamišljeni kao sredstvo kako bi se osigurala puna spremnost Hrvatske za članstvo", rekao je Fueleov glasnogovornik Peter Stano. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter