Njemačka ministrica obrazovanja podnijela ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je izvijestila da je njemačka ministrica obrazovanja i njezina bliska prijateljica Annette Schavan podnijela ostavku na dosadašnju dužnost nakon što je ustanovljeno da je njezina doktorska disertacija plagijat. Schavan se ove godine trebala natjecati za treći mandat ministrice obrazovanja. Njezina ostavka je uslijedila četiri dana nakon što je Sveučilište u Duesseldorfu ustanovilo da je Annete Schavan "sustavno i namjerno" prepisala dijelove svoje disertacije te joj je oduzeta titula doktorice znanosti nakon 30 godina.

"Ne namjeravam prihvatiti odluku sveučilišta i poduzet ću zakonske korake, odnosno uložiti žalbu protiv takve odluke", rekla je novinarima Schavan. Dodala je kako želi izbjeći posljedice koje bi takva procedura mogla imati po ministarstvo, saveznu vladu i stranku CDU kojoj je na čelu Angela Merkel. "Annette Schavan podnijela je ostavku na dosadašnju dužnost, a ja sam je teška srca, prihvatila", rekla je kancelarka Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu.

Na Schavanino će mjesto biti imenovana Johanna Wanka, dosadašnja ministrica kulture i znanosti u saveznoj državi Brandenburg. (H)


Podijeli: Facebook Twiter