Njemačka: Kohl se založio za europsko jedinstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši njemački kancelar Helmut Kohl, koji je ujedinio Njemačku i naveo zemlju da prihvati euro, pozvao je u četvrtak navečer Europu da nastavi dalje s jačom integracijom unatoč krizi jedinstvene valute, ustvrdivši kako kontinent više nikada ne smije zapasti u sukob.

U svom rijetkom pojavljivanju u javnosti prigodom obilježavanja 30. godišnjice postanka kancelarom, Kohla su pozdravili stranački kolege te niz bivših predsjednika i premijera, kao i kancelarka Angela Merkel, njegova nekadašnja štićenica s kojom je ostao u hladnim odnosima nakon što mu je ona okrenula leđa prije desetak godina.

"Europa ne može više nikada upasti u rat", rekao je Kohl obraćajući se okupljenima u Njemačkom povijesnom muzeju u Berlinu. "Trebamo nastaviti dalje s ujedinjenjem Europe. Upotrijebimo dobro vrijeme kojim raspolažemo", kazao je.

Prije Kohlova obraćanja govorila je njemačka kancelarka koja je odala priznanje Kohlu na njegovu radu te također branila svoj pristup krizi. Zatražila je od južnih europskih država koje su u krizi uvođenje bolnih reformi u zamjenu za pomoć. "Uvođenje eura imalo je za cilj stabilnost i imamo obveze s tim u vezi", rekla je Merkel. "Možemo riješiti krizu u jednom naletu. Moramo zauzeti promišljen pristup", dodala je kancelarka. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter