Njemačka: Koalicijski pregovori sve do siječnja?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pritisak na njemačke političke stranke za što bržim sastavljanjem vlade raste, a nakon Europske komisije u srijedu su i vodeći predstavnici njemačkog gospodarstva ukazali na potrebu što bržeg formiranja učinkovite vlade u Njemačkoj, čije bi se formiranje po nekim procjenama moglo oduljiti i do siječnja iduće godine.

"Mi nemamo mnogo vremena. Svaki dan je sve skuplji, a posvuda čekaju obveze koje se moraju izvršiti, kako na domaćem tako i na međunarodnom planu", rekao je predsjednik Saveza njemačkih industrijalaca (BDI) Ulrich Grillo. Njemačko gospodarstvo od nove vlade očekuje i daljnju potporu zajedničkoj europskoj valuti. "Mi trebamo euro", zaključio je Grillo.

Pritisak na vodeće njemačke političare stiže i iz Bruxellesa. Povjerenik Europske komisije za proračun Janusz Lewandowski istaknuo je, u razgovoru za njemački gospodarski dnevnik "Handelsblatt" od srijede, da Njemačka u Europi mora predstavljati "stabilnost i predvidljivost". "Zato se nadamo da će se uskoro formirati stabilna vlada u Njemačkoj", rekao je Lewandowski.

Vodeće njemačke političke stranke, demokršćanska Unija CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), najavile su da će pripremne razgovore o eventualnom formiranju koalicije započeti u petak. SPD je prije toga na manjoj stranačkoj konvenciji donio odluku o početku pregovora, ali i zaključak da će konačnu odluku o mogućem formiranju koalicije, nakon što bude poznat sadržaj koalicijskog ugovora, donijeti stranačka baza glasovanjem.

To bi se moglo dogoditi sredinom listopada na glavnoj stanačkoj konvenciji u Leipzigu. Glavna tajnica SPD-a Andrea Nahles najavila je da bi koalicijski pregovori mogli biti teški te da bi se mogli odužiti do početka sljedeće godine.

Promatrači ocjenjuju da bi se najžešće rasprave tijekom koalicijskih pregovora mogle voditi oko porezne politike. SPD je u svojoj predizbornoj kampanji najavio podizanje poreza za bogatije, čime bi se financirali socijalni projekti, dok Unija CDU/CSU striktno odbacuje povećanje poreza.

Unija CDU/CSU bi mogla sklopiti koaliciju i sa strankom Zeleni, a kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel je najavila kako će sljedećeg tjedna također pozvati i Zelene na razgovore kako bi se utvrdilo postoje li realni temelji za koalicijske pregovore. Koaliciji sa Zelenima se protivi Kršćansko-socijalna unija (CSU), manji partner u demokršćanskoj uniji, ali i unutar same stranke Zelenih postoje velike dvojbe oko koaliranja s demokršćanima na saveznoj razini. 

Na parlamentarnim izborima 22. rujna Unija CDU/CSU osvojila je 41,5 posto glasova, SPD 25,7 posto, FDP 4,8 posto, stranka Ljevica 8,6 posto te Zeleni 8,4 posto glasova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter