Njemačka "izvozi" stare i bolesne osobe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve veći broj starijih i bolesnih Nijemaca odlazi u druge zemlje na dugoročnu skrb u centre za umirovljenike i rehabilitaciju zbog sve većih troškova i pada standarda u Njemačkoj, piše The Guardian.

Ovaj korak, koji je već tisuće umirovljenih Nijemaca poslao u domove u istočnoj Europi i Aziji, izazvao je oštru kritiku socijalnih organizacija koje ga nazivaju "nehumanom deportacijom".

No, sa sve većim brojem Nijemaca koji ne mogu podnijeti sve veće životne troškove i visoke cijene domova umirovljenika te uz sve stariju populaciju, broj Nijemaca koji bi starost mogao provesti u inozemstvu vjerojatno će još porasti, piše The Guardian.

Kronična kriza u području skrbi u Njemačkoj jedno se vrijeme pokušala riješiti uvozom jeftinije radne snage, a prebacivanje starijih osoba u istočnu Europu smatra se novom i očajničkom mjerom, koja pokazuje da čak ni uvezeni jeftini radnici ne mogu pomoći sustavu koji ne funkcionira.

Njemačka ima jednu od najbrže rastućih starijih populacija na svijetu.

Socijalne organizacije upozoravaju da je odlazak sve većeg broja starijih stanovnika Njemačke svojevrsni alarm koji traži političku intervenciju.

Prema procjenama, više od sedam tisuća njemačkih umirovljenika živjelo je 2011. u umirovljeničkim domovima u Mađarskoj, dok ih je više od tri tisuće u Češkoj, a oko 600 u Slovačkoj.

Nijemci pomoć traže i u Grčkoj, Španjolskoj, Ukrajini te na Tajlandu.

Prema njemačkom uredu za statistiku, više od 400 tisuća starijih Nijemaca ne može plaćati umirovljenički dom u svojoj zemlji, a jedan od razloga je što im cijena mjesečno iznosi između 2.900 i 3.400 eura.

Stručnjaci upozoravaju da nepoznata sredina i nepoznati jezik ne pomažu u rehabilitaciji starijih osoba, koje se tada osjećaju ostavljeno i izgubljeno. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter