Njemačka izbjegla recesiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačko je gospodarstvo u trećem tromjesečju blago poraslo, izbjegnuvši recesiju, dok je rast francuskog veći od očekivanja, no podaci i dalje ukazuju na spori oporavak dvaju najvećih gospodarstava eurozone.

Njemački statistički ured izvijestio je u petak da je bruto domaći proizvod (BDP) najvećeg gospodarstva eurozone u proteklom kvartalu porastao 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je BDP, prema revidiranim podacima, oslabio 0,1 posto, a ne 0,2 posto, koliko je pokazivala prethodna procjena. Zahvaljujući rastu domaće potrošnje i izvoza, njemačko je gospodarstvo izbjeglo recesiju, koja se definira kao pad BDP-a dva kvartala zaredom.

Francuski BDP porastao je, pak, u trećem tromjesečju 0,3 posto, nakon što je u prethodnom kvartalu, prema revidiranim podacima statističkog ureda Inseea, pao za 0,1 posto, a ne stagnirao, kako je pokazala prethodna procjena. Premda mršav, rast francuskog gospodarstva u proteklom tromjesečju najveći je u više od godinu dana i iznad očekivanja analitičara koji su u anketi Reutersa prognozirali rast od 0,2 posto. Francuska vlada procjenjuje da bi u cijeloj ovoj godini gospodarstvo moglo porasti 0,4 posto.

"Podaci za treće tromjesečje podržavaju prognoze vlade. Rast je blago ubrzan, no i dalje preslab da bi potaknuo otvaranje toliko potrebnih novih radnih mjesta", poručio je u priopćenju francuski ministar financija Michel Sapin. Europski statistički ured Eurostat objavit će danas i podatke o BDP-u eurozone te Europske unije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter