Njemačka inflacija osjetno usporila u prosincu

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Njemačka inflacija osjetno je usporila u prosincu, kliznuvši na najnižu razinu u više od pet godina, pokazali su u ponedjeljak preliminarni podaci državnog statističkog ureda, pojačavajući pritisak na Europsku središnju banku (ECB) da poduzme dodatne mjere kako bi otklonila prijetnju deflacije.

Godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) koji olakšava usporedbe među europskim zemljama oslabila je u prosincu na samo 0,1 posto, s 0,5 posto koliko je iznosila u studenom, procijenio je Destatis. Standardni indeks potrošačkih cijena pokazuje pak rast cijena u prosincu za 0,2 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. U studenom indeks je porastao 0,6 posto. Usporavanje inflacije u vodećem europskom gospodarstvu rezultat je pada cijena energije i pojačalo je očekivanja da će ECB na sastanku u drugoj polovini siječnja donijeti odluku o kupovini državnih obveznica zemalja eurozone kako bi podigla inflaciju prema ciljanih nešto manje od dva posto. Nedavno je predsjednik ECB-a Mario Draghi u intervjuu za njemački poslovni list Handelsblatt upozorio da su rizici daljnjeg slabljenja inflacije ojačali u proteklih pola godine. Potvrdio je također da je ECB po potrebi spreman uvesti nove mjere početkom 2015. Budući da je banka već snizila ključne kamatne stope nadomak nuli i uvela programe otkupa imovine od banaka, sljedeći potez bila bi kupnja državnih obveznica članica eurozone, takozvano kvantitativno ublažavanje monetarne politike.

Podaci o inflaciji mogli bi Draghiju pomoći da pridobije potporu neodlučnih članova upravnog vijeća ECB-a dok je guverner moćnog njemačkog Bundesbanka Jens Weidmann već signalizirao da će usprotiviti takvoj odluci. Pozornost se sada okreće procjenama europskog statističkog ureda o inflaciji u eurozoni u prosincu koje će biti objavljene u srijedu. U studenom kliznula je na najnižu razinu u pet godina, od 0,3 posto, a neki upozoravaju da bi s obzirom na nastavljeni pad cijena energije mogla u prosincu zabilježiti i negativnu vrijednost. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter