Njemačka i Austrija traže da granične kontrole u EU-u ostanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka i Austrija izjavile su u četvrtak da izvanredne granične kontrole uvedene u europskoj Schengenskoj zoni zbog migrantske krize moraju ostati na snazi i nakon isteka roka sredinom studenoga, a Njemačka je predložila i migrantske centre u Sjevernoj Africi.

EU je prošle godine suspendirao Schengensku zonu zbog kaotičnog priljeva oko 1,3 milijuna ljudi, većinom iz Grčke prema Njemačkoj nakon prelaska Egejskog i Sredozemnog mora s Bliskog istoka i Afrike.

"Postojeće kontrole ističu sredinom studenoga. Zalažem se za to da ih produžimo", rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Thomas Maiziere dolazeći na sastanak s europskim kolegama u Luxembourg.

"Moramo biti realni. U Grčkoj je 50.000 izbjeglica i još puno njih u balkanskim državama", rekao je austrijski ministar Wolfgang Sobotka.

Granične kontrole uvele su Njemačka, Švedska, Norveška, Danska i Austrija, a diplomati u Bruxellesu iz nekoliko zemalja rekli su kako ne očekuju skoru obnovu zone slobodnog kretanja ljudi.

De Maiziere je također predložio da se migrante spašene na moru prebaci u centre na sjeveru Afrike gdje bi se razmotrili njihovi zahtjevi za azilom u EU-u.

"Njihova potreba za zaštitom bila bi verificirana i krenuli bi s njihovim razmještajem po Europi prema kvotama", rekao je. "Ostali će se morati vratiti u svoje zemlje", istaknuo je De Maiziere. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter