Njemacka drugi polufinalist

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U cetvrtfinalnom ogledu Eura u Gdanjsku nogometaši Njemacke svladali su Grcku s 4:2 (1:0). Njemacka u polufinalu ide na boljega iz susreta Engleska - Italija.

Pred 41.000 gledatelja na stadionu PGE Arena sudio je Damir Skomina iz Slovenije.

Nijemci su se od samog pocetka odlucili na napad i to je rezultiralo i vrlo sadržajnom utakmicom u kojoj su cak i Grci postigli dva zgoditka, ali je njihova obrana primila cetiri, a mogla je barem dvostruko više.

Grcima je ipak previše nedostajao kapetan Karagunis, a i tradicija je bila protiv njih jer nikad nisu pobijedili Elf. Njemacka je pak pokazala raskoš u napadu, ali i puno rupa u obrani koje bi ih mogle stajati naslova prvaka.

Njemacki izbornik Loew iznenadio je postavom bez Gomeza, Podolskog i Muellera, a umjesto njih su zaigrali mladici Schuerrle i Reus, te veteran Klose. Nijemci su od samog pocetka jurnuli po pobjedu, a nakon prvog poluvremena postigli su samo jedan zgoditak iz cak 13 udaraca, od cega šest u okvir vrata.

Prvu vecu šansu imao je u 12. minuti Reus, no tukao je daleko od vrata. U 22. minuti slijedi i najveca prilika poluvremena kada su Nijemci sjajnom akcijom izigrali grcku obranu, a Özil ostao sam, da bi njegov ipak mlaki udarac vratar Sifakis obranio.

Samo dvije minute kasnije Reus je opet u šansi i opet je neprecizan. I konacno, kada je izbornik Loew ludio na klupi od propuštenih prilika, kapetan Lahm je u 39. minuti odlucio više ne dodavati, vec se sa 16 metara odlucio na udarac. Snažno upucena lopta malo je prevarila vratara Sifakisa i odsjela u desnom kutu vrata.

Grcki izbornik Santos u drugom je dijelu odmah uveo napadaca Gekasa i to mu se isplatilo u 55. minuti. Bila je to brza kontra Grka, Salpingidis je ubacio s desne trane, a Samaras pravovremeno utrcao i poravnao na 1:1.

Igra s tri napadaca ipak se Grcima brzo osvetila, Nijemci su se probudili i u 61. minuti su ponovno u vodstvu. Boateng je probio desnu stranu i ubacio, a Khedira punom nogom zakucao loptu u grcku mrežu. Ni minutu kasnije Gekas je iz solo prodora pucao malo izna grade, a u 68. minuti Klose je kaznio izlazak u prazno vratara Sifakisa i glavom pogodio za 3:1.

U 74. minuti Klose je u izglednoj šansi pogodio Sifakisa, a na odbijenu loptu natrcao je Reus i vješto volejom pogodio ispod grede za 4:1. U 88. minuti nakon prodora Torosidisa Boateng je igrao rukom u kaznenom prostoru, a slovenski sudac Skomina je pokazao na kazneni udarac. Salpingidis je s bijele tocke bio precizan za konacnih 4:2.

Strijelci:
1:0 Philipp Lahm (39.), 1:1 Giorgos Samaras (55.), 2:1 Sami Khedira (61.), 3:1 Miroslav Klose (68.), 4:1 Marco Reus (74.), 4:2 Dimitris Salpingidis (89. - 11m)

NJEMACKA:
Neuer, Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm, Khedira, Schweinsteiger, Reus (Götze, 80.), Özil, Schürrle (Müller, 67.), Klose (Gomez, 80.)

GRCKA: Sifakis, Torosidis, K. Papadopoulos, Papastathopoulos, Tzavelas (Fotakis, 46.), Ninis (Gekas, 46.), Makos (Liberopoulos, 72.), Katsouranis, Maniatis, Samaras, Salpingidis


Podijeli: Facebook Twiter