Njemačka: Blago porasla nezaposlenost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sezonski prilagođen broj nezaposlenih u Njemačkoj uvećan je u listopadu na mjesečnoj i godišnjoj razini, pokazali su u u utorak najnoviji podaci njemačke Savezne agencije za rad.

Tako je desezonirani broj nezaposlenih u listopadu na mjesečnoj razini porastao za 20.000, na gotovo 2,94 milijuna. U usporedbi s istim razdobljem godine ranije bio je veći za 16 tisuća, objavila je Savezna agencija za rad (BAA). Pripadajuća stopa nezaposlenosti u listopadu je tako iznosila 6,9 posto. To znači da je ostala nepromijenjena na mjesečnoj razini budući da je za rujan naviše revidiran preliminarni podatak, za 0,1 postotni bod.

U kolovozu je iznosila 6,8 posto, nedaleko najnižih razina u posljednja dva desetljeća. Prema podacima koji ne uzimaju u obzir sezonske čimbenike, broj nezaposlenih smanjen je u listopadu za 35 tisuća na mjesečnoj razini, na 2,75 milijuna, dok je na godišnjoj razini porastao za 16 tisuća. Pripadajuća stopa nezaposlenosti zadržala se na razini iz prethodnog mjeseca, na 6,5 posto, stoji nadalje u priopćenju agencije.

"Slabljenje gospodarske aktivnosti ostavilo je traga na tržištu rada. Unatoč tomu, ono je i dalje općenito snažno i u dobrom stanju", naglasio je direktor BAA Frank-Juergen Weise, predstavljajući izvješće o stanju tržišta rada u listopadu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter