Njemačka, Belgija i Nizozemska u borbi protiv provalničkih bandi

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Njemačka, Belgija i Nizozemska potpisale su u ponedjeljak u njemačkom Aachenu sporazum o boljoj prekograničnoj suradnji na području borbe protiv provalničkih bandi.

"Pored opasnosti od terorizma, najveća prijetnja osjećaju osobne sigurnosti građana je opasnost da će postati žrtvama provale", rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere nakon potpisivanja tzv. Aachenske izjave kojom se definira bolja prekogranična suradnja u bobi protiv provalničkih bandi.

Ministri unutarnjih poslova triju zemalja kao i nekoliko njemačkih saveznih pokrajina dogovorili su bolju razmjenu podataka te zajedničke istrage protiv provalničkih bandi.

"Mi želimo nedvosmisleno reagirati na zabrinjavajući razvoj događaja kojeg u Njemačkoj pratimo već neko vrijeme", kazao je De Maiziere ukazavši na ogroman porast provala u Njemačkoj proteklih godina.

"Porast se prije svega povezuje s pojačanim aktivnostima bandi s jugoistoka Europe", istaknuo je ministar.

Porast broja provala posljednjih desetak godina je u stalnom porastu u Njemačkoj. Prošle godine je zabilježeno 167.000 provala, što je porast od 9 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Policije zemalja u pograničnim regijama Njemačke, Belgije i Nizozemske žale se na presporu suradnju policija u borbi protiv bandi koje zbog nepostojanja graničnih kontrola nesmetano djeluju u sve tri zemlje.

"Za nas granice još uvijek postoje, za provalnike ne", rekao je Michael Mertens, predstavnik Njemačkog sindikata policajaca. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter