Njegovo je ime bilo filmski brend

Bata Živojinović s Majom Lalović na Pulskom filmskom festivalu 1979. - u festivalskom centru u današnjem Domu hrvatskih branitel
Bata Živojinović s Majom Lalović na Pulskom filmskom festivalu 1979. - u festivalskom centru u današnjem Domu hrvatskih branitel

Bata je otišao, ali njegova glumačka osobnost ostat će i u sjećanjima onih koji su za vrijeme Pulskog filmskog festivala odrasli odlazeći na projekcije u Arenu, bilo da su preskakali ogradu ili plaćali ulaznicu. Jer, u većini tih filmova glavnu ili neku od sporednih uloga bi nosio on, Velimir Bata Živojinović. Sama njegova pojava na velikom platnu u Areni, ili na nekom od velikih ekrana u pulskim kinima, značila je zabavu, akciju, iako je Bata znao glumiti i kompleksne uloge poput onih u filmu "Neprijatelj" (gdje je igrao dva lika).

Jugoslavenski John Wayne

Ipak, njegovo ime bilo je filmski brend u vremenima kada se za taj termin još nije ni znalo. On je jednostavno bio faca, jugoslavenski John Wayne, pa i puno više od toga, akcijski junak kamenog lica, i ime koje je prodavalo filmove, neovisno o tome koliko su bili kvalitetni, a kvalitetnih filmova u njegovoj prebogatoj biografiji nije nedostajalo.

Kada bi se na velikom plakatu preko puta Arene pojavio njegov lik ili samo ime, nekako se znalo da će se taj film ići gledati jer, eto, u njemu glumi Bata Živojinović. Još kada bi se uz njega našli Ljubiša Samardžić, Milena Dravić ili Boris Dvornik, eto fešte i nema veze o čemu se tu radi. Svaka kinematografija treba heroje, likove koje će ljudi prepoznavati ili se identificirati s njima, a likovi koje je glumio Živojinović često su bili više od toga. Treba naći nekog tko će glumiti Valtera Perića i zavlačiti njemačku vojsku u Sarajevu za vrijeme Drugog svjetskog rata? Eto Bate, a njegov lik Valtera koji brani Sarajevo postao je iznimno popularan i u dalekoj Kini. Imamo u "Bitci na Neretvi" Yula Brynnera, Franca Nera i Orsona Wellesa, tada velike filmske zvijezde, tko njima može parirati od domaćih snaga? Pa, naravno, Bata Živojinović, jasno je da će on tu biti rame uz rame s tako slavnim imenima, uz svoje kolege iz bivše države. Gledajući jugoslavenske ratne filmove činilo se da bi i Hitler puno prije skončao, a nacistička Njemačka objavila kapitulaciju samo da se Bati dao jedan šmajser pa bi on s jednim spremnikom metaka i tri bombe došao barem do Münchena. To zvuči banalno kao što su banalno i neuvjerljivo ponekad izgledale akcijske scene u kojima je Bata glumio, ali ipak je Bata došao i otišao u legendu.

Od Pule do Kine

U politici je možda mogao biti pametniji, ali zato mu ispred objektiva kamere nije bilo ravna, štogod da je radio, kakogod da je glumio i kakvi god da su bili filmovi u kojima se pojavljivao. Upravo po tome će uvijek ostati upamćen, od Pule do Kine. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter