Nižu se uspjesi Matije Ferlina

Matija Ferlin s projektom "Istovremeno drugi" odveo prvi put produkciju pulskog INK-a na Splitsko ljeto (Mara BRATOŠ)
Matija Ferlin s projektom "Istovremeno drugi" odveo prvi put produkciju pulskog INK-a na Splitsko ljeto (Mara BRATOŠ)

Nakon velikog uspjeha na Kunstenfestivaldesartsu u Bruxellesu, zagrebački HNK je s autorskim projektom Matije Ferlina "Mi smo kraljevi, a ne ljudi", premijerno izvedenim u svibnju u Zagrebu, prošlog tjedna gostovao na uglednom talijanskom kazališnom festivalu Mittelfest u Teatro Ristori u Cividale del Friuli.

Gostovanje i na BITEF-u

Ovaj je projekt dobio velik prostor u aktualnom broju utjecajnog njemačkog magazina "Theater Heute", gdje je ovaj, kako je napisano, hibrid između fizičkog kazališta i glume, okarakteriziran "jednom od najčudnovatijih predstava festivala".

- Tijela u predstavi sudjeluju jednako kao i jezik, čiji sadržaj od nas bježi, piše "Theater Heute".

Ansambl predstave čine glumci zagrebačkog HNK-a Livio Badurina, Ana Begić, Jadranka Đokić, Dušan Gojić, Ivan Jončić i Iva Mihalić. Usput, ova predstava gostuje 21. rujna na uglednom beogradskom festivalu  BITEF, a odigrat će se u prostoru Ateljea 212.

No, tu ne prestaje recentan, produktivan niz zapaženih projekata pulskog koreografa i umjetnika Matije Ferlina, jedne od najintrigantnijih i najinovativnijih umjetničkih osobnosti suvremene hrvatske kazališne i plesne scene.

Plesna predstava "Istovremeno drugi", Matijin autorski projekt nastao u koprodukciji Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula te Emanata i Cankarjevog doma iz Ljubljane, gostovalo je jučer na 61. Splitskom ljetu.

Nije nebitno da je ovo prva produkcija pulskog INK-a koja je doživjela izvedbu na Splitskom ljetu.

Matija Ferlin u ovoj se predstavi pojavljuje u višestrukoj ulozi, kao autor koncepta, koreograf, redatelj, kostimograf te kao izvođač. U obnovljenoj podjeli, pored Matije Ferlina i Tomislava Fellera, igraju Ana Mrak, Ana Vnučec i Petra Hrašćanec.

Odnos pokreta i jezika

Predstava "Istovremeno drugi" premijerno je izvedena u sezoni 2012/2013. Koncept, koreografiju, režiju i kostimografiju potpisuje Matija Ferlin, dramaturgiju Jasna Žmak, a scenografiju Mauricio Ferlin. Predstava se temelji na istraživačkom sistemu kojeg je Matija Ferlin započeo u projektu "Nastup", svojoj prvoj koreografiji za više plesača, a nastavio u "Samicama", svojoj prvoj režiji temeljenoj na tekstualnom predlošku.

Razvijajući dalje plesački sistem baziran na kreaciji tijela lišenog prethodnog plesnog znanja te nastavljajući svoj interes za istraživanje odnosa pokreta i jezika, autor u ovoj koreografiji koja nastaje na granici dramskog i plesnog izričaja, želi spojiti iskustvo i znanja stečena kroz rad na spomenutim projektima.

"Kraljevi" uskoro u Puli!

Ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić rekla nam je da je pulsko kazalište itekako zainteresirano za pulsku izvedbu Matijinog projekta "Mi smo kraljevi, a ne ljudi".

- Već smo uputili Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu službeni poziv za pulsko gostovanje ove predstave u našoj predstojećoj kazališnoj sezoni 2015./2016., kazala nam je. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter